Wat is ERC-20?

Binnen het Ethereum (ETH) netwerk staat de ERC-20-tokenstandaard centraal voor het maken van fungible tokens.  De tokenstandaard maakt het eenvoudig om een token aan te maken doordat de makers ervan niet een eigen blockchain op hoeven te zetten. De tokens draaien namelijk op de Ethereum blockchain.

De term “fungibel” refereert aan het feit dat elke token gelijk is aan elkaar. Net zoals bij fiat-valuta is $1 van partij X hetzelfde waard als $1 van partij Y. Het is anders dan non-fungible tokens (NFT) waarbij onderlinge tokens niet aan elkaar gelijk zijn.

Wat is het verschil tussen een crypto munt en een crypto token?

Crypto munten zoals Ethereum en Bitcoin (BTC), die inmiddels ook zijn eigen BRC-20 standaard heeft, zijn de oorspronkelijke activa die gekoppelde zijn aan een blockchain. Tokens daarentegen zijn onderdeel van een bestaande blockchain. Om gebruik te maken van het Ethereum ecosysteem moet je alle transactiekosten betalen met ETH, ongeacht met welke token bij de transactie betrokken is.

Wat zijn de voordelen van ERC-20 tokens?

ERC-20-tokens kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. De tokens geven hun makers de mogelijkheid om  functionaliteiten zoals stemrechten en beloningsmechanismen te creëren. Het gebruik van tokens heeft een aantal voordelen:

  • Eenvoudig aan te maken: Met tokenstandaarden zoals ERC-20 kunnen instanties in een mum van tijd tokens creëren
  • Garantie van de blockhain: Omdat de tokens op een bestaande blockchain worden gebouwd hoef je deze niet zelf te bouwen en weet je wat je te wachten staat. In het geval van Ethereum is het netwerk inmiddels gigantisch met veel validators die het netwerk ondersteunen. Over de jaren heen heeft het project laten zien betrouwbaar en veilig te zijn. 

Wat zijn de nadelen van ERC-20 tokens?

Ondanks het diverse potentieel van ERC-20 heeft het ook zo zijn beperkingen.

  • Gevoeligheid voor scams: Het simplisme waarmee tokens kunnen worden aangemaakt heeft ook zijn nadelen. In de crypto wereld zien we veelvuldig scam projecten voorbij komen en die zijn vrijwel altijd gemaakt via het ERC-20 tokenstandaard.
  • Gebonden aan de blockchain: In het verleden zagen we veel congestie problemen op het Ethereum netwerk. Dit had veelal te maken met het succes van het netwerk en de ERC-20 tokenstandaard. Doordat tokens gebonden zijn aan een specifieke blockchain zijn ze ook onderhevig aan de problemen die het netwerk ondervindt.

ERC-20 toepassingen

ERC-20 tokens bieden een scala aan mogelijkheden variërend van stablecoins en security tokens tot utility tokens. Voorbeelden van ERC-20-tokens zijn Chainlink (LINK) en Basic Attention Token (BAT). Deze tokens illustreren de veelzijdigheid en potentie die de ERC-20-standaard biedt.

Recent nieuws