Wat is een smart contract?

Smart contracts zijn zelfuitvoerende computerprogramma’s die het proces van het uitvoeren van een contract tussen twee of meer partijen automatiseren. Ze zijn gebaseerd op blockchain-technologie en gebruiken cryptografie om ervoor te zorgen dat aan de voorwaarden van het contract wordt voldaan. smart contracts kunnen worden gebruikt om transacties en overeenkomsten tussen partijen mogelijk te maken zonder tussenkomst van tussenpersonen, zoals banken of andere financiële instellingen. 

Smart contracts zijn geprogrammeerd om uit te voeren wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Er kan bijvoorbeeld een smart contract worden opgezet om de betaling aan een leverancier pas vrij te geven wanneer de verkoper een bepaald aantal goederen aan de koper heeft geleverd. De voorwaarden van het contract zijn gecodeerd in de smart contractcode en zodra het contract is uitgevoerd, kunnen de voorwaarden niet meer worden gewijzigd.

Ethereum koploper op het gebied van smart contracts

De mede-oprichter van Ethereum(ETH) kwam met het innovatie idee om applicaties (smart contracts) op de blockchain te bouwen. Smart contracts hebben veel potentiële toepassingen, onder meer in supply chain management, verzekeringen en onroerend goed. Ze worden vaak gebruikt in gedecentraliseerde applicaties (dApps) en zijn een belangrijk kenmerk van op blockchain gebaseerde platforms zoals Ethereum maar ook Cardano (ADA) en Solana (SOL).

Smart contracts hebben een breed scala aan toepassingen vanwege hun vermogen om overeenkomsten uit te voeren. Een veelvoorkomende use-case is het verzekeren van transacties tussen twee partijen, zoals de aankoop en levering van goederen. Een fabrikant kan bijvoorbeeld betalingen opzetten met behulp van smart contracts en de leverancier kan verzendingen regelen. Op basis van de overeenkomst tussen de twee partijen zou het geld bij levering of verzending automatisch aan de leverancier kunnen worden overgemaakt.

Afgezien hiervan kunnen smart contracts ook voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals onroerendgoedtransacties, handel in aandelen en grondstoffen, leningen, corporate governance, supply chain management, geschillenbeslechting en gezondheidszorg.

De voordelen van smart contracts

Smart contracts bieden verschillende voordelen, zoals efficiëntie, nauwkeurigheid en onveranderlijkheid. Ze versnellen de contractuitvoering, elimineren de mogelijkheid van menselijke fouten en zorgen ervoor dat de programmering niet kan worden gewijzigd.

Nadelen van smart contracts

Er zijn echter ook enkele nadelen aan smart contracts. Ze zijn permanent en kunnen niet worden gewijzigd als er fouten in staan. Ze vertrouwen ook op de programmeur om ervoor te zorgen dat de code voldoet aan de voorwaarden van het contract, wat een menselijke factor introduceert. Bovendien kunnen er bugs in de codering zitten, waardoor contracten te kwader trouw kunnen worden uitgevoerd.

Meer nieuws