Wat is Solana?

Solana (SOL) is een blockchain-platform dat tot doel heeft een revolutie teweeg te brengen in de wereld van decentralized applications (dApps). De missie is om de wereldwijde acceptatie van gedecentraliseerde systemen te vergemakkelijken door de beperkingen van bestaande blockchain-platformen aan te pakken, zoals lage transactie snelheden en hoge kosten.

Solana is opgericht in 2017 en werd in 2020 gelanceerd als een open-source project. Het wordt momenteel gerund door de Solana Foundation in Genève, terwijl de blockchain is gebouwd door Solana Labs in San Francisco.

Solana’s snelheid en schaalbaarheid

Een van de opvallende kenmerken van Solana is de uitzonderlijke snelheid en schaalbaarheid. Traditionele blockchain-platformen, zoals Ethereum (ETH), staan voor uitdagingen bij het afhandelen van een groot aantal transacties per seconde (TPS). Solana daarentegen maakt gebruik van innovatieve technologieën om razendsnelle transactie snelheden te bereiken. Het bereikt dit door middel van een uniek consensus mechanisme genaamd Proof-of-History (PoH), gecombineerd met het bekende Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. 

Proof-of-History concept

Met PoH kan het netwerk gebeurtenissen ordenen en synchroniseren, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd en onnodige wachttijden worden geëlimineerd. Solana mede-oprichter Anatoly Yakovenko publiceerde in november 2017 een whitepaper waarin het PoH concept werd beschreven. Het is anders dan andere consensus mechanismen zoals Proof-of-Work (Pow), wat onder andere door Bitcoin (BTC) wordt gebruikt en PoS, wat onder andere door Ethereum en Cardano (ADA) wordt gebruikt. PoH is een consensus mechanisme voor het verifiëren van de volgorde tussen transacties.

In de whitepaper merkt Yakovenko op dat blockchains die destijds publiekelijk beschikbaar waren niet afhankelijk waren van tijd. Elke node in het netwerk vertrouwde op zijn eigen lokale klok zonder kennis van de klokken van andere deelnemers in het netwerk. Het gebrek aan een betrouwbare tijdsbron (d.w.z. een gestandaardiseerde klok) betekende dat wanneer een tijdstempel van een bericht werd gebruikt om een bericht te accepteren of af te wijzen, er geen garantie was dat elke andere deelnemer in het netwerk dezelfde keuze zou maken. PoH omzeilt dit probleem.

Transactiesnelheid

Dankzij de robuuste architectuur kan Solana ongeveer 50.000 TPS verwerken, veel meer dan Ethereum en de meeste andere blockchain-platforms. Deze schaalbaarheid maakt Solana een ideale keuze voor toepassingen die een hoge doorvoer en onmiddellijke bevestiging vereisen, zoals decentralized exchanges, uitleen platforms, non-fungible token (NFT) marktplaatsen, decentralized finance (DeFi) protocollen, games en gedecentraliseerde loterijen.

Toepassingen van Solana

De indrukwekkende snelheid, lage kosten en schaalbaarheid van Solana bieden tal van voordelen voor verschillende real-world toepassingen. Voor decentralized exchanges (DEX’s) maakt Solana snelle transacties mogelijk, waardoor gebruikers een soepele en efficiënte ervaring krijgen. Evenzo kunnen uitleen-apps die op Solana zijn gebouwd een groot aantal transacties aan met behoud van lage kosten, waardoor efficiënt lenen en uitlenen binnen de gedecentraliseerde financiële ruimte mogelijk is.

NFT-markten profiteren ook van de mogelijkheden van Solana, omdat het artiesten en verzamelaars in staat stelt om snel en veilig digitale activa te verhandelen. Bovendien maken de hoge prestaties van Solana het een uitstekende keuze voor DeFi-toepassingen, waar snelle transactiebevestiging en lage kosten essentieel zijn voor gebruikers die zich bezighouden met activiteiten zoals staking en gedecentraliseerde leningen.

Solana vs andere blockchains

Solana zich door de focus op snelheid en schaalbaarheid van platforms als Cardano en Polkadot (DOT). Hoewel deze platforms zijn ontworpen om schaalbaar te zijn, stelt de architectuur van Solana het in staat om transacties met een veel hogere doorvoer te verwerken. Solana’s toewijding aan prestaties positioneert het als een sterke kanshebber in de race om het meest efficiënte blockchain-platform te worden.

Solana’s eigen cryptocurrency (SOL)

SOL dient als de native cryptocurrency van het Solana-ecosysteem. Het speelt een cruciale rol in de werking van het netwerk door transactiekosten te vergemakkelijken en de blockchain te beveiligen door middel van het stakings proces. Transactiekosten op Solana zijn over het algemeen lager in vergelijking met andere platforms, dankzij het efficiënte consensus mechanisme en de hoge doorvoer.

SOL-houders kunnen deelnemen aan de consensus van het netwerk door hun tokens te staken en zo het beveiligings- en consensus proces van het platform te ondersteunen. In ruil daarvoor ontvangen stakers beloningen in SOL. Bovendien hebben SOL-token houders de mogelijkheid om deel te nemen aan het bestuur van het platform, waardoor ze invloed kunnen uitoefenen op netwerk beslissingen en protocol upgrades.

Solana kopen

SOL kan op verschillende crypto exchanges worden gekocht en verkocht, waaronder populaire platforms zoals Coinbase, die gemakkelijke toegang bieden tot de veelbelovende cryptocurrency.

Solana nieuws

Solana nieuws