Hoe veilig om te gaan met crypto?

Veilig omgaan met je crypto’s is cruciaal. Omdat cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn en werken op een peer-to-peer-netwerk, betekent het dat er geen centrale autoriteit of regelgevende instantie is die toezicht houdt op de transacties. Dit maakt de cryptocurrency-ruimte kwetsbaar voor verschillende soorten aanvallen en fraude, wat kan leiden tot het verlies van digitale activa. Om goed met je bezit om te gaan moet je bewust zijn van het volgende:

  • Onomkeerbare transacties: Transacties met cryptocurrency zijn onomkeerbaar zodra ze op de blockchain zijn bevestigd, wat betekent dat als de digitale activa van een gebruiker worden gestolen of verloren, deze niet kunnen worden teruggevorderd.

  • Anonimiteit: Cryptocurrency-transacties zijn doorgaans anoniem, wat betekent dat als de digitale activa van een gebruiker worden gestolen of verloren, het moeilijk kan zijn om de dader te identificeren of de activa terug te krijgen.

  • Gebrek aan regelgeving: Cryptocurrencies worden niet gereguleerd door overheden of financiële instellingen, wat betekent dat er geen waarborgen zijn om gebruikers te beschermen tegen fraude of diefstal.

  • Cyberaanvallen: de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies en het gebruik van digitale portemonnees maken ze kwetsbaar voor cyberaanvallen, zoals hacking of phishing.

Vanwege deze factoren is het van cruciaal belang om stappen te ondernemen die het risico van verlies beperken. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken zoals het gebruik van hard wallets, het gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie. Wees ook altijd voorzichtig in het delen van persoonlijke informatie of bij het uitvoeren van transacties.

Hard wallets

Een hard wallet (ook wel hardware wallet genoemd) is een fysiek apparaat dat is ontworpen om private keysoffline in op te slaan. De private key is het unieke wachtwoord dat toegang geeft tot iemand zijn wallet of cryptobezit en biedt een hoge beveiligingsniveau.

Een hard wallet ziet er meestal uit als een kleine USB-stick en is ontworpen om te worden aangesloten op een computer of mobiel apparaat wanneer de gebruiker toegang nodig heeft tot zijn digitale activa. Het heeft een ingebed beveiligd element dat een veilige omgeving biedt voor het genereren en opslaan van private keys.

Wanneer een gebruiker een transactie wil doen, verbindt die persoon zijn hard wallet met zijn/haar computer of mobiele apparaat en voert een pincode of wachtwoord in om deze te ontgrendelen. Het apparaat ondertekent vervolgens de transactie met behulp van de private key die op het apparaat is opgeslagen, waardoor de digitale activa van de gebruiker worden beschermd tegen mogelijke hacks.

Soft Wallet

Een soft wallet (ook wel software wallet genoemd) is een wallet die op een computer of mobiel apparaat wordt opgeslagen. Het is een softwareprogramma waarmee gebruikers cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) kunnen worden opgeslagen, verzonden en ontvangen.

Soft wallets zijn er in verschillende vormen, waaronder desktop wallets mobiele wallets en webgebaseerde wallets. In tegenstelling tot desktop en moviele wallets zijn webgebaseerde portefeuilles  toegankelijk via een webbrowser en vereisen ze geen software-installatie.

Soft wallets zijn meestal gratis te downloaden en te gebruiken, waardoor ze een populaire keuze zijn onder gebruikers van cryptocurrency. Ze zijn ook gebruiksvriendelijker dan hard wallets en bieden snelle toegang tot digitale activa, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijkse transacties.

Echter zijn soft wallets minder veilig dan hard wallets. Als de computer of het mobiele apparaat van een gebruiker wordt gehackt, kunnen hun digitale bezittingen worden gestolen en is er geen manier om ze terug te krijgen. Daarom is het belangrijk dat gebruikers stappen ondernemen om hun soft wallet te beveiligen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het inschakelen van tweefactorauthenticatie en het regelmatig updaten van hun software.

Crypto exchanges

Je kunt ook besluiten om crypto op te slaan op een exchange. Exchanges maken het proces van crypto bezitten, kopen en verkopen vaak een stuk gemakkelijker dan eerder benoemde voorbeelden. Er is wel een duidelijk nadeel hierbij. Crypto exchanges beheren jouw private key. 

Meer nieuws