Wat is Polkadot?

Polkadot (DOT) is een blockchain-platform met als doel om de functionaliteit en interoperabiliteit van gedecentraliseerde applicaties (dApps) te verbeteren. Opgericht door Peter Czaban en Gavin Wood, ook mede-oprichter van Ethereum (ETH), werd Polkadot opgericht onder de Web3 Foundation. De stichting wist $145 miljoen op te halen voor het DOT project.

Hoe werkt Polkadot?

Polkadot kan worden gezien als een netwerk van netwerken, een soort Google voor blockchains, waardoor zelfs zeer verschillende blockchain-architecturen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via verschillende innovaties zoals parachains, relaychains, parathreads en bridges.

Parachains

Polkadot introduceert het concept van parachains, die een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken van communicatie en interactie tussen verschillende blockchains. Deze parallelle ketens zijn onafhankelijk aan te passen, waardoor ontwikkelaars hun functionaliteit kunnen optimaliseren op basis van hun specifieke behoeften. Polkadot gebruikt het gerenommeerde Proof-of-Stake (PoS) consensus algoritme om de veiligheid en efficiëntie van het netwerk te waarborgen. 

Relaychain

De relaychain fungeert als het ruggengraat van Polkadot. Het verbindt de parachains en is verantwoordelijk voor de netwerkbeveiliging, consensus en interoperabiliteit van heel het netwerk. Hierdoor profiteren alle parachains van een hoge mate van veiligheid.

Parathreads

Parathreads zijn kleinschalige versies van parachains en werken via een pay-per-use model. Het is nuttig voor blockchain projecten die niet continu connectiviteit met het Polkadot-netwerk vereisen.

Bridges

Bridges spelen bij Polkadot een cruciale rol bij de verbinding met externe blockchains zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum. De bridges maken naadloze gegevensoverdracht en interoperabiliteit mogelijk, waardoor activa en informatie tussen verschillende blockchain-netwerken kunnen worden overgedragen. De interoperabiliteit van Polkadot biedt mogelijkheden voor verschillende use-cases, zoals cross-chain transacties, gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties en interchain communicatie.

Schaalbaarheid

De architectuur van Polkadot pakt industriële uitdagingen aan, zoals efficiëntie, schaalbaarheid en veiligheid. Door parachains te gebruiken, verbetert Polkadot de schaalbaarheid aanzienlijk. Er kunnen meerdere transacties tegelijkertijd plaatsvinden op verschillende chains. Bovendien kunnen parachains afzonderlijk worden geüpgraded, waardoor wordt voorkomen dat het hele netwerk wordt beïnvloed door mogelijke bugs of kwetsbaarheden. 

Substrate

Polkadot biedt het Substrate blockchain-ontwikkeling raamwerk, dat het proces van het bouwen van aangepaste blockchains vereenvoudigt. Substrate biedt ontwikkelaars een uitgebreide toolkit, waardoor ze zich kunnen concentreren op productontwikkeling in plaats van op de technische details van blockchain. Dit framework maakt een snellere implementatie van dApps mogelijk en faciliteert innovatie binnen het Polkadot-ecosysteem.

De rol van het DOT-token

Het DOT-token is de native cryptocurrency van het Polkadot-netwerk. Het dient meerdere doelen binnen het ecosysteem, waaronder staking en governance. DOT-houders kunnen hun tokens inzetten om de netwerkbeveiliging te verbeteren en beloningen te verdienen voor deelname aan consensus. Bovendien hebben DOT-houders stemrecht, waardoor ze invloed kunnen uitoefenen op netwerk upgrades, parameter wijzigingen en andere bestuursbeslissingen.

Polkadot kopen

Je kunt op verschillende manieren aan Dot komen. Vijwel alle grote crypto exchanges bieden de cryptomunt aan. Op Bitvavo kun je eenvoudig en snel een account opzetten en Dot kopen. 

Polkadot nieuws

Geen contentbeschikbaar

Polkadot nieuws

Geen contentbeschikbaar