Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een gedecentraliseerde digitale valuta die peer-to-peer-transacties mogelijk maakt zonder dat daar een centrale autoriteit voor nodig is. In essentie houdt dit in dat iedereen in het Bitcoin netwerk het met elkaar eens is over de transacties die er plaatsvinden zonder elkaar te vertrouwen en zonder een centrale macht. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een waardeopslag/ruilmiddel is gecreëerd waarbij geen instantie de macht. Dit is mogelijk door de uitvinding van blockchain technologie die met de introductie van Bitcoin in 2009 in het leven werd geroepen. 

Wie is de uitvinder van Bitcoin?

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem dat wordt gebruikt door de onbekende persoon of groep mensen die Bitcoin heeft gemaakt. De originele whitepaper hiervan (een uitgebreid betoog over de werking van Bitcoin) kwam in 2008 uit. De ware identiteit van Satoshi Nakamoto is nog nooit onthuld en het is ook niet duidelijk of het gaat om een persoon of een groep mensen.

In de jaren sinds de oprichting van Bitcoin hebben veel mensen beweerd Satoshi Nakamoto te zijn, maar tot op heden is geen van deze beweringen onomstotelijk bewezen. De ware identiteit van Satoshi Nakamoto blijft een van de grootste mysteries in de crypto wereld en is vooralsnog nooit bevestigd. 

Hoe ontstaan Bitcoins?

Bitcoins worden gemaakt via een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. Bij mining worden krachtige computers ingezet om alle transacties te verifiëren en om complexe wiskundige puzzels op te lossen. Mining is onderdeel van het achterliggende consensus mechanisme dat Proof-of-Work (PoW) heet. De transacties die alle miners verifiëren worden opgeslagen in de blokken van de blockchain. Zo ontstaat er een historisch overzicht van alle transacties die ooit op het netwerk hebben plaatsgevonden.

Hoe verstuur of ontvang ik Bitcoin?

Gebruikers kunnen Bitcoins verzenden en ontvangen door wallet-software op hun computers of mobiele apparaten te gebruiken. Elk wallet programma heeft een uniek digitaal adres. Dit adres is een unieke reeks cijfers en letters die je kunt gebruiken om Bitcoin te ontvangen. Het wallet adres van Satoshi Nakamoto ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa. Als je Bitcoin wilt versturen naar iemand anders, vraag je die persoon om zijn Bitcoinadres. Transacties op het Bitcoin netwerk worden rechtstreeks tussen gebruikers uitgevoerd, zonder tussenkomst van een bank of een andere tussenpersoon.

Wat is het voordeel van Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde, veilige en transparante manier om de overdracht van waarde en eigendom te vergemakkelijken. Het heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we over geld denken en het gebruiken

Onderstaande is een overzicht van de verschillende redenen waarom men gelooft dat Bitcoin en andere gedecentraliseerde digitale valuta nodig zijn:

  1. Decentralisatie: Een van de belangrijkste voordelen van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele entiteit (zoals een overheid of bank). Dit maakt het bestand tegen censuur en sabotage.

  2. Beveiliging: Transacties op het Bitcoin-netwerk worden beveiligd door het gebruik van complexe wiskundige vergelijkingen en het gedecentraliseerde karakter van het netwerk. Dit maakt het voor iedereen moeilijk om op frauduleuze wijze het transactie record te wijzigen.

  3. Transparantie: De blockchain, het grootboek van alle Bitcoin-transacties, zorgt voor transparantie, aangezien alle transacties worden geregistreerd en door iedereen kunnen worden bekeken.

  4. Lagere kosten: Omdat er geen centrale autoriteit betrokken is bij Bitcoin-transacties, zijn de kosten die aan deze transacties zijn verbonden vaak lager dan die van traditionele financiële instellingen.

  5. Toegankelijkheid: Bitcoin en andere gedecentraliseerde digitale valuta zijn toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding, waardoor ze een potentieel nuttig hulpmiddel zijn voor mensen in landen met instabiele of onderdrukkende regeringen en financiële systemen.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

Hoewel Bitcoin veel voordelen heeft, zijn er sinds de uitvinding ervan talloze andere cryptocurrencies in het leven geroepen. Deze andere cryptocurrencies worden ook wel altcoins genoemd. Veel altcoins zijn op verschillende manieren ingericht als antwoord op de nadelen van Bitcoin (waar vaak ook weer andere uitdagingen bij komen kijken). Een overzicht van de meest besproken nadelen zijn als volgt:

  1. Beperkte schaalbaarheid: Bitcoin heeft te maken met schaalbaarheid problemen. Het netwerk kan een beperkt aantal transacties per seconde verwerken, wat kan leiden tot congestie en vertragingen in de transactieverwerking. Dit heeft geleid tot discussies en debatten over de noodzaak van schaalbaarheid oplossingen.

  2. Hoge transactiekosten: In drukke perioden kunnen de transactiekosten voor het verzenden van Bitcoin aanzienlijk stijgen. Dit kan vooral problematisch zijn bij het uitvoeren van kleine transacties, waar de kosten een groot percentage van het overgedragen bedrag kunnen vormen.

  3. Milieukwesties: Het proces van Bitcoin-mining, waarbij nieuwe Bitcoins worden geproduceerd en transacties worden geverifieerd, vereist een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht en elektriciteit. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over het energieverbruik en de ecologische impact van Bitcoin-mining, met name wanneer het wordt aangedreven door fossiele brandstoffen.

Hoe koop ik Bitcoin?

De gemakkelijkste manier om Bitcoins te bemachtigen is door ze te kopen. Tegenwoordig zijn er tal van crypto exchanges websites beschikbaar waar je Bitcoin kunt aanschaffen. Bij exchanges zoals Bitvavo is het mogelijk om in korte tijd een account te maken en Bitcoins te kopen via iDEAL, creditcard of PayPal.

De meeste exchanges bieden ook een wallet-service aan, waarmee je je Bitcoin eenvoudig en veilig kunt bewaren. Daarbij moet wel worden gezegd dat veel crypto exchanges ervoor kiezen om jouw private key (het unieke wachtwoord van je wallet) te beheren. Dit maakt het proces van Bitcoin beheren gebruiksvriendelijk maar kan voor problemen zorgen als een exchange failliet gaat of jouw gegevens niet goed heeft beveiligd. Hoe je je Bitcoins veilig bewaart, kun je hier meer over lezen.  

Bitcoin nieuws

Bitcoin nieuws