Status Report: Bitcoin (BTC) positie in de markt

in_Alena_Aenami_style_bitcoin-transformed

In de rubriek 🌍Status Report nemen onze analisten 2 wekelijks de huidige markt onder de loep om een uitgebreide analyse te doen van hoe de markt ervoor staat en wat we kunnen verwachten in de toekomst. De Status Report van vandaag focust op de metrieken van Bitcoin (BTC) en of de fundamentals ervan er goed voorstaan.  

Gerelateerde artikelen

📰Het laatste nieuws

Voordat we in de materie duiken nemen we een kleine blik terug op belangrijk nieuws in de crypto markt in de afgelopen weken. 

BRC tokens op Bitcoin (BTC) beginnen te groeien in populariteit 

Hoewel sommige investeerders Pepecoin (PEPE) zien als de zoveelste memecoin symboliseert PEPE wel belangrijke voortgang voor het Bitcoin netwerk. PEPE is namelijk een BRC-token, net als dat ERC een munt is op het Ethereum (ETH) netwerk. Een van de redenen voor de dominante positie van ETH in de altcoin markt is vanwege het feit dat er veel munten worden gebouwd op het Ethereum netwerk. Ontwikkelaars hebben hard gewerkt om ook smart contracts toepassingen op het Bitcoin netwerk mogelijk te maken, hierdoor kunnen er net als op andere blockchains ook op BTC nieuwe munten gebouwd worden. PEPE is hier een voorbeeld van, de munt is zelfs dermate populair dat het recent andere populaire memecoins Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) voorbij is gestreefd in dagelijks handelsvolume.  

Microstrategy blijft Bitcoin (BTC) kopen 

Het grote techbedrijf MicroStrategy heeft in Q1 2023 weer Bitcoin bijgekocht op de balans van het bedrijf. In het afgelopen kwartaal zijn er 7.500 BTC bijgekomen, daarmee bezit het bedrijf 140.000 BTC op haar balans. Daarmee is het de grootste bitcoin bezitter van alle publiekelijk verhandelbare bedrijven. Het laat zien dat het bedrijf van de ex CEO en toegewijde Bitcoin investeerder Michael Saylor gelooft in de lange termijn potentie van de populaire munt. 

💵Markt Analyse

Hier duiken we dieper in op verschillende metrieken van de markt en met name Bitcoin. Waarom is er een sterke focus op Bitcoin? Omdat het netwerk de grootste munt is in de markt en het de kern vormt van de hele industrie. Zo is de Bitcoin dominance (het waarde aandeel van BTC in verhouding tot de hele crypto markt) momenteel 45,2%, dat betekent dat bitcoin over het algemeen de hele markt beïnvloedt. Daarnaast zien we ook dat in moeilijke tijden in de cryptomarkt investeerders vluchten naar meer gevestigde projecten zoals Bitcoin of Ethereum. Onze analyses bestaan uit een stukje on-chain data analyse en een analyse van de koers. 

🔗On-chain Status Update 

In deze sectie nemen de on-chain data van Bitcoin onder de loep. In Figuur 1 is het aantal adressen op het Bitcoin netwerk te zien die meer dan 0 BTC bezitten. Hierin is duidelijk te zien dat het aantal adressen sterk aan het groeien is en blijft groeien. Zelfs in 2022, toen de markt een sterke crash ervaarde, zien we dat het aantal wallets juist bleef toenemen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat investeerders vertrouwen hebben verloren in veel centrale crypto instellingen door de fraude en faillissementen die aan het licht zijn gekomen. Een aantal bekende voorbeelden is het vallen van FTX en BlockFi. Hierdoor zijn meer gebruikers overgestapt naar persoonlijke voogdij over hun crypto. Momenteel zit het aantal adressen dat meer dan 0 BTC op bijna 46 miljoen, een record voor het netwerk. 

Figuur 1: Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 0 BTC (Glassnode)

In Figuur 2 zien we het aantal whales op het netwerk. Whales zijn grote crypto bezitters die meer dan 1.000 BTC op een wallet hebben staan. In de afgelopen maanden zien we dat het aantal whales aan het afnemen is op het netwerk (aangegeven met de rode lijn). Waar het in maart 2022 nog 2.285 whales zagen is dat nu gedaald tot 2.011 whales, dit komt neer op een daling van bijna 12% in een jaar tijd. Het geeft de indruk dat whales hun bitcoin aan het verkopen zijn. Omdat whales representatief zijn voor het zogenoemde slimme geld en vaak bijkopen in de buurt van de markt bodem suggereert deze metriek dat mogelijk verdere dalingen in de koers zeker mogelijk zijn.

ADVERTENTIE
Figuur 2: Aantal adressen op het Bitcoin netwerk met meer dan 1.000 BTC (Glassnode)

Als we kijken naar Figuur 3 zien we de balans van BTC op de exchanges. Over het algemeen betekent veel BTC op de exchange dat er de behoefte is om deze te verhandelen en dat het aanbod groot is, als er veel BTC juist van de exchanges wordt afgehaald suggereert dit dat er behoefte is om deze munten op lange termijn vast te houden. Hierdoor daalt het aanbod op exchanges en bij een gelijkblijvende of stijgende vraag zorgt dit voor een stijging in de koers op de langere termijn. Als we de figuur erbij pakken zien we dat in 2022 massaal de hoeveelheid bitcoin van de exchanges wordt gehaald, met name in maart. Dit komt overeen met het feit dat er veel vertrouwen was verloren in de exchanges in verband met de verschillende faillissementen. Momenteel zien we het vertrouwen weer wat toenemen en stroomt er dagelijks weer bitcoin de exchanges in, momenteel is dat ruim 30.000 BTC per dag. Het betekent echter ook dat het aanbod op de exchanges toeneemt, wat de prijs mogelijk kan drukken op de kortere termijn. 

Figuur 3: Net positie van BTC op exchanges (Glassnode)

🏷️Analyse van de Koers

Naast dat we de on-chain data onder de loep nemen analyseren we ook de huidige en historische koers van bitcoin. In Figuur 4 is de bekende rainbow chart te zien. Hierin zien we de koers van bitcoin op een logaritmische grafiek afgebeeld worden met verschillende kleuren. De kleuren representeren historisch gezien de relatieve waardering van de munt. Donkerrood staat voor duur of zelfs extase in de markt en blauw staat voor een extreem goedkope waardering. In de afgelopen maanden zien we dat de koers is geklommen vanuit een extreem goedkope waardering tot een accumulatie waardering. Dit gebeurt in zeer korte tijd en suggereert dat er wat afkoeling mogelijk nodig is voordat we eventueel aan verdere opmars kunnen beginnen. Vergelijkbare scenario’s zagen we ook 2020 rond de halving, toen klom de bitcoin prijs van rond de $3.000 tot boven de $10.000 in korte tijd waarvolgens het een tijdje moest afkoelen voordat de opmars boven de $60.000 werd ingezet. 

Figuur 4: Rainbow chart van Bitcoin (blockchaincenter.net)

🚀Wat kunnen we verwachten in de komende weken? 

Hoewel het Bitcoin netwerk blijft groeien in termen van het aantal gebruikers zien we ondertussen ook dat het aantal whales (wallets met meer dan 1.000 BTC) aan het afnemen is, dit suggereert dat het zogenoemde slimme geld aan het verkopen is en dat zij mogelijk nog lagere prijzen verwachten. Ondertussen zien we ook een toestroom van BTC naar de exchanges, wat verder de suggestie wekt dat er meer verkoopdruk aankomt binnen de markt. Daarnaast zien we uit de analyse van de koers dat de BTC prijs snel vanuit een extreem lage waardering naar een accumulatie waardering is gegaan. De opmars van de koers kan betekenen dat er wat afgekoeld moet worden voordat de markt klaar is om een verdere opmars te maken. 

 

Krijg €20 bij de goedkoopste en veiligste exchange van Nederland

Bij Finst kun je eenvoudig crypto’s kopen en verkopen voor de laagste tarieven. Als enige exchange met een Proof-of-Reserve garantie verzekert Finst een 1:1 dekking van jouw investeringen, wat superieure veiligheid biedt vergeleken met andere platforms. 

Maak vandaag nog een account aan via de onderstaande knop of klik op deze link en ontvang gratis 20 euro!

Disclaimer: houd er rekening mee dat de informatie op dit platform niet is bedoeld als beleggingsadvies. Beleggen heeft inherent een speculatief karakter en het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van de risico’s.

Wil je meldingen ontvangen van het laatste nieuws? Volg ons dan op twitter!

Recent nieuws