Bitcoin (BTC) was de allereerste cryptocurrency (of in het kort crypto). Het project werd in 2009 anoniem gelanceerd door Satoshi Nakamoto. Bitcoin is op de dag van vandaag nog steeds de grootste en meest bekende cryptocurrency. Desondanks bestaan er intussen duizenden andere cryptocurrencies, ook wel altcoins genoemd. Alle cryptocurrencies zijn een digitale vorm van valuta. Cryptocurrencies opereren over het algemeen via een gedecentraliseerd computernetwerk zonder dat er een centrale autoriteit zoals een overheid of bank nodig is. De eigendomsgegevens van individuele munten worden met behulp van cryptografie opgeslagen in een beveiligd digitaal grootboek, de blockchain.
De cryptografie van cryptocurrencies
De naam cryptocurrency stamt af van de onderliggende cryptografie. Het is juist die cryptografie die er voor zorgt dat crypto’s niet te repliceren zijn en veilig te verhandelen zijn. Mocht je al wat crypto bezitten dan ben je vast bekend met de term private key. Dit is jou cryptografische sleutel die er voor zorgt dat alleen jij toegang hebt tot je crypto’s. Ook in het validatie proces, wat in het geval van Bitcoin mining wordt genoemd, vindt er veel cryptografie plaats. Met de public key, die gelinked is aan een specifieke private key, kunnen miners controleren of de transactie daadwerkelijk wordt uitgevoerd door de eigenaar (en niet door een hacker). Verschillende cryptocurrencies hebben verschillende manieren in hoe consensus tussen participanten wordt besloten. In het geval van Bitcoin heet dit Proof-of-Work (PoS), maar er zijn ook andere processen zoals Proof-of-Stake (PoS) en Proof-of-History (PoH).
Wat zijn de voordelen van cryptocurrencies?
Ondanks de naam worden cryptocurrencies niet door regelgevingen beschouwd als traditionele valuta’s. Ze worden vaak behandeld als een afzonderlijke activaklasse. Hier begint wel verandering in te komen en werken landen aan innovaties zoals Central Bank Digital Currencies (CBDC). Dit zijn crypto’s maar dan vanuit centrale banken en met steun van overheden. Cryptocurrencies hebben namelijk een aantal voordelen ten opzichte van traditionele valuta’s:
- Decentralisatie: Cryptocurrencies werken op basis van gedecentraliseerde technologie, zoals blockchain. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit of derde partij nodig is om transacties te verifiëren of het systeem te beheren. Hierdoor zijn gebruikers minder afhankelijk van tussenpersonen, zoals banken, en hebben ze meer controle over hun financiële activiteiten.
- Veiligheid: Cryptocurrencies maken gebruik van geavanceerde cryptografie (zoals eerder benoemt) om transacties te beveiligen en de integriteit van het netwerk te waarborgen. Hierdoor zijn ze zeer veilig en bestand tegen fraude en hacking. Elke transactie wordt verifieerbaar vastgelegd in een gedistribueerd grootboek, waardoor manipulatie vrijwel onmogelijk is.
- Privacy: Terwijl transacties op de blockchain openbaar zijn, worden persoonlijke identiteiten niet direct gekoppeld aan de transacties. Gebruikers kunnen hun financiële privacy behouden doordat ze geen persoonlijke gegevens hoeven te verstrekken bij het uitvoeren van transacties. Dit biedt meer anonimiteit en bescherming tegen identiteitsdiefstal.
- Snelle en goedkope transacties: Cryptocurrencies maken het mogelijk om directe, grensoverschrijdende transacties uit te voeren zonder tussenkomst van derde partijen of lange verwerkingsperioden. Dit kan leiden tot snellere en goedkopere transacties, vooral bij internationale overboekingen. Een addertje onder het gras is dat dit altijd zo hoeft te zijn. Snelle en goedkope transacties gaan vaak ten koste van de mate van decentralisatie en veiligheid van een blockchain netwerk. Verschillende crypto’s maken hierin diverse keuzes. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een hoge mate van decentralisatie en veiligheid en daarmee trage transacties. Voorbeelden van het tegenovergestelde zijn projecten zoals Ripple (XRP) en Solana (SOL).
- Financiële inclusie: Cryptocurrencies kunnen financiële inclusie bevorderen doordat ze mensen toegang geven tot financiële diensten, zelfs in gebieden waar het traditionele bankensysteem ontoereikend is. Een voorbeeld van een project dat hier op focust is Cardano (ADA). Personen zonder toegang tot een bankrekeningen kunnen alsnog cryptocurrencies gebruiken om waarde op te slaan en transacties uit te voeren via mobiele telefoons of andere apparaten.
- Mogelijkheden voor innovatie: Het gebruik van cryptocurrencies en blockchain-technologie opent de deur naar nieuwe vormen van financiële dienstverlening en innovatie. Het stelt ontwikkelaars in staat om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bouwen, smart contracts uit te voeren en nieuwe financiële instrumenten te creëren.
Wat zijn de nadelen van cryptocurrencies?
Ondanks de voordelen zijn crypto’s nog niet de standaard in de wereld en maken we nog steeds gebruik van veel traditionele financiële middelen. Er zijn nog wat beren op de weg die mainstream adoptie in de weg zitten. Een overzicht van de belangrijkste nadelen op het moment zijn als volgt:
- Volatiliteit: Cryptocurrencies staan bekend om hun volatiele prijsbewegingen. De waarde van cryptocurrencies kan sterk schommelen binnen korte periodes, wat kan leiden tot aanzienlijke winsten of verliezen voor investeerders. Deze prijsvolatiliteit kan het gebruik van cryptocurrencies als stabiele waardeopslag of ruilmiddel belemmeren. Met mainstream adoptie en steun vanuit banken en overheden kan dit veranderen.
- Onzekerheid omtrend regelgeving: Het regelgevingskader rond cryptocurrencies is nog steeds in ontwikkeling en kan per land sterk verschillen. Het ontbreken van duidelijke en consistente regelgeving kan leiden tot onzekerheid voor zowel gebruikers als bedrijven die actief zijn in de cryptosector. Regelgevingskwesties kunnen invloed hebben op de acceptatie en adoptie van cryptocurrencies.
- Beveiligingsrisico’s: Hoewel cryptocurrencies op zichzelf veilig zijn, zijn er beveiligingsrisico’s verbonden aan het gebruik ervan. waar banken jouw rekening beheren ben je in het geval van crypto’s zelf verantwoordelijk. Hackers kunnen proberen in te breken op crypto exchanges, wallets of andere cryptocurrency-gerelateerde diensten om toegang te krijgen tot de digitale activa van gebruikers. Daarnaast kunnen gebruikers hun private key verliezen of per ongeluk verwijderen, wat kan leiden tot permanent verlies van hun cryptocurrencies.
- Gebruik voor illegale activiteiten: Het pseudonieme karakter van transacties op de blockchain heeft in het verleden geleid tot zorgen over het gebruik van cryptocurrencies voor illegale activiteiten, zoals witwassen van geld, drugshandel en ransomware-aanvallen. Hoewel blockchain-transacties traceerbaar zijn, kan het moeilijk zijn om de echte identiteiten van gebruikers te achterhalen, wat het voor wetshandhavers uitdagender maakt om dergelijke activiteiten aan te pakken.