Web3 is een gedecentraliseerde vorm van het web en wordt gezien als de volgende evolutie van het internet. De term werd voor het eerst in het leven geroepen door Gavin de Wood, de mede-oprichter van Ethereum (ETH) en later Polkadot (DOT).
Van Web1 naar Web3
Web1
Web1 is de eerste versie van het internet. In 1989 zette Tim Berners-Lee, terwijl hij als wetenschapper bij CERN werkte, de eerste stappen naar wat het Wereldwijde Web zou worden. Hij ontwikkelde open, gedecentraliseerde protocollen voor wereldwijde informatie-uitwisseling. Deze eerste fase liep ongeveer van 1990 tot 2004. Interactie tussen gebruikers was minimaal, met beperkte contentcreatie door individuen. Het word ook wel het leesbare internet genoemd omdat er weinig interactie mogelijk was en pagina’s statisch waren.
Web2
De volgende stap in het internet, en waar we ons op het moment bevinden, is Web2. Bij deze versie van het internet is user-generated content een belangrijk onderdeel en heeft dynamische content. Deze periode startte ongeveer vanaf 2004 met de opkomst van sociale media. De overstap werd gemaakt van een ‘read-only’ naar een ‘read-write’ web. Grote bedrijven boden niet alleen content, maar ook platformen voor gebruikerscontent en interactie. Hierdoor controleerden enkele bedrijven een groot deel van de webverkeer en -waarde. Ook introduceerde Web2 het op advertenties gebaseerde verdienmodel. Gebruikers konden content maken, maar hadden geen eigendomsrecht of financieel voordeel hiervan.
Web3
In tegenstelling tot het huidige internet, waar de meeste gegevens worden opgeslagen en gecontroleerd door grote bedrijven zoals Google en Facebook. Dit roept de vraag op of dit vertrouwen altijd gerechtvaardigd is. Als antwoord probeert Web 3 de controle over gegevens terug te geven aan individuele gebruikers. Dit wordt bereikt door het gebruik van blockchain technologie, gedecentraliseerde applicaties (dApps) en peer-to-peer-netwerken.
Wat zijn de voordelen van Web3?
Een van de belangrijkste voordelen van Web3 is meer privacy en veiligheid. Met gegevens die op een gedecentraliseerde manier worden opgeslagen, hebben gebruikers meer controle over hun persoonlijke informatie en kunnen ze kiezen welke informatie ze willen delen en met wie. Bovendien is Web 3 beter bestand tegen censuur en hackpogingen, aangezien er geen enkel punt van falen is.
Web3 kan een revolutie teweegbrengen in een breed scala van sectoren, zoals de financiële sector, de gezondheidszorg , sociale media en nog veel meer. Met toepassingen voor decentralized finance (DeFi) hebben gebruikers bijvoorbeeld toegang tot financiële diensten zonder dat een gecentraliseerde tussenpersoon nodig is, terwijl gedecentraliseerde sociale mediaplatforms meer privacy en controle over persoonlijke gegevens bieden.
Wat zijn de nadelen van Web3?
Ondanks de voordelen is Web3 nog niet mainstream. Een reden hiervoor is dat het systeem aanzienlijk complexer is om op te zetten. Onderliggende technologiën zoals blockchain en smart contracts zijn nog relatief in de kinderschoenen. Daarnaast is schaalbaarheid bij decentrale netwerken een probleem.