De term Decentralized App (dApp) wordt steeds vaker genoemd in de blockchain community. Met de komst van smart contracts werd het mogelijk om voor het eerst daadwerkelijk decentrale apps te bouwen. Wat doen deze dApps precies en waarom vinden gebruikers en investeerders in de crypto industrie ze zo belangrijk?
Wat is een dApp precies?
Voordat we verder in de materie duiken is het eerst belangrijk om te begrijpen wat een dApp precies is. De naam omschrijft het eigenlijk al een beetje. Het is een decentrale app oftewel software programma die in plaats van door een centrale partij beheerd wordt direct op de blockchain of een zogenoemde peer-to-peer (P2P0 netwerk draait. De meest populaire dApps zijn momenteel gebouwd op het Ethereum (ETH) netwerk en worden gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Maar ondertussen zijn andere netwerken ook gegroeid tot populaire blockchains om decentrale apps op te bouwen, voorbeelden zijn Cardano (ADA) en onder andere Solana (SOL).
Praktische voorbeelden van een dApp
De smart contract technologie die achter veel dApps zit maakt veel mogelijk. Zo worden ze gebruikt in de Decentralized Finance (DeFi) industrie of voor blockchain games. Voorbeelden van bekende gebruiksvormen zijn:
- Finance: Decentrale exchanges zoals Uniswap op het Ethereum netwerk is een bekend voorbeeld van dApps in de finance sector. Op Uniswap kunnen gebruikers altcoin verhandelen waarvan de liqiditeit voorzien wordt door de gebruikers zelf. De transacties worden vervolgens verzorgd door de miners of validators, hierdoor komt er geen centrale autoriteit aan te pas.
- Gaming: Blockchain games worden ondertussen ook steeds populairder. Een bekend voorbeeld is Axie Infinity. Deze game maakt het mogelijk om non-fungible tokens (NFT) te sparen en te verhandelen met andere gebruikers. Het eigendom van deze NFT’s ligt niet bij de game ontwikkelaar maar bij de gebruiker zelf en wordt gevalideerd door het blockchain netwerk.
- Social Media: Ook social media wordt tegenwoordig op de blockchain gebouwd. Hierdoor is er geen centrale autoriteit die censuur kan beleggen en is het algoritme voor iedereen inzichtelijk.
Er zijn nog vele andere voorbeelden, zo worden dApps ook gebruikt in de Makelaardij, de gezondheidszorg, supply chain, educatie en andere markten.
Voor- en nadelen van een dApp
De grootste voordelen voor het gebruiken van decentrale apps zijn als volgt:
- Privacy voor gebruikers: Er is vaak geen benodigdheid voor gebruikers om persoonlijke informatie te delen om de apps te mogen gebruiken
- Resistent tegen censuur: Doordat er geen centrale autoriteit is is er ook geen centrale partij die zijn of haar politieke agenda kan doordrukken
- Flexibel: Omdat de apps decentraal opgezet zijn en open source zijn, worden ze continu verbeterd en aangepast aan de wensen van de gebruikers. De apps ontwikkelen zich daarom snel en zijn zeer flexibel.
Er zijn ook nadelen met het inzetten van dApps. De belangrijkste zijn als volgt:
- Vroeg stadium: Het gebruik van de decentrale apps bevindt zich nog in een vroeg stadium. Daardoor is er risico’s dat sommige apps misbruikt worden door kwaadwillenden. Omdat het decentraal op is gezet is de gebruiker in dat geval de dupe en kan de verantwoordelijkheid niet afgedragen worden naar een centrale autoriteit
- Opschalen: De gebruikersbasis groeit zo hard dat de technologie vaak worstelt met schaalbaarheid. Dit levert soms problemen op in het gebruik.
- Gebruiksvriendelijkheid: dApps zijn op dit moment nog niet altijd gebruiksvriendelijk genoeg om gebruikers die centrale apps gebruiken over te halen.
De toekomst van dApps
Decentrale apps zijn ondertussen al heel populair in de cryptocommunity en de verwachting is dat dit zal blijven groeien. De markt ontwikkelt zich zo snel dat het moeilijk voor te stellen is waar de industrie over een paar jaar is. Tegen die tijd kunnen er volledig nieuwe gebruiksvormen van dApps ontwikkeld zijn die verschillende industrieën volledig op hun kop zetten. Het mag duidelijk zijn dat de community niet stil zit en dat we nog veel mogen verwachten van de ontwikkeling van dApps.