In 2022 kenmerkte zich als een belangrijk jaar voor non-fungible tokens (NFT). De digitale stukken kunst werden plots verhandeld voor miljoen dollar en waren een dagelijks onderwerp in de mainstream media. Maar wat zijn NFT’s precies, hoe werken ze en waar kun je ze kopen?
Een NFT is een digitale asset die op de blockchain zit. Deze digitale bewijsstukken of tokens zijn uniek en gekoppeld met metadata die de unieke informatie weergeeft. De term “non-fungible” zegt het eigenlijk al en betekent dat het gaat om een uniek stuk eigendom, dit is het tegenovergestelde van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC). De grootste munt in de crypto industrie heeft maximaal 21 miljoen munten die beschikbaar kunnen komen, dit zijn dus zogenoemde fungible tokens. 1 BTC is namelijk inwisselbaar voor 1 BTC van een ander persoon en ze zijn niet uniek ten opzichte van elkaar.
Een NFT kan net als cryptocurrencies verhandeld worden op de blockchain. Hierdoor kan het van eigenaar wisselen en kunnen investeerders er duizenden of soms zelfs miljoenen mee verdienen. De digitale kunststukken zijn voor het eerst ontwikkeld in 2014 door Kevin McKoy en werden in 2021 voor het eerst verkocht op het Ethereum (ETH) netwerk.
NFT hype
NFT’s hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen, denk aan de hype in 2021 en 2022. Toen werden veel stukken verhandeld en zag de markt een gigantische hoeveelheid volume aan crypto geïnvesteerd worden in verschillende projecten. Een van de populairste NFT collecties is de Bored Ape Yacht Club, waarvan item #8817 destijds voor een recordbedrag van 852 ETH (destijdse waarde van $3.408.000) werd gekocht.
Hoe werken NFTs?
Doordat NFTs op de blockchain zitten hebben ze dezelfde voordelen als waarmee we bekend zijn in de crypto industrie. Zo kan de eigenaar anoniem blijven maar is het eigendom wel transparant en inzichtelijk en is het recht van eigendom onveranderlijk. Zelfs een overheid kan het eigendom dat door de blockchain wordt beschermd niet beïnvloeden. De NFTs worden gebouwd volgens de ERC-721 standaard. De digitale stukken worden gecreëerd via een proces dat minting genoemd wordt. Hier wordt de NFT op de blockchain opgenomen en wordt de informatie gevalideerd door zogenoemde validators.
Wanneer de digitale kunststukken op de blockchain komen is er ook altijd een eigenaar gekoppeld aan het stuk. Elke NFT heeft een unieke identificatie en is onderscheidbaar van de rest, ook als de kunststukken er hetzelfde uitzien.
NFT kopen
Er zijn veel verschillende NFT marktplaatsen beschikbaar maar de meest populaire handelsbeurzen zitten op het Ethereum netwerk. Door gebruik te maken van een digitale wallet kun je direct handelen op de marktplaats. De populairste marktplaatsen zijn:
- OpenSea: De grootste NFT marktplaats en grote collectie aan altcoins die gebruikt kunnen worden om te handelen
- Rarible: Een van de grootste NFT marktplaatsen