De term Decentralized Finance (DeFi) is ondertussen een bekend begrip in de crypto community. In 2021 begon het gebruik en populariteit ervan flink toe te nemen en vandaag de dag zien we verschillende DeFi toepassingen op tientallen verschillende altcoin projecten. Wat is DeFi precies, hoe kun je het gebruiken en wat zijn de voordelen ervan?
Decentralized Finance (DeFi) vs. Centralized Finance (CeFi)
Om DeFi beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om de tegenhanger erbij te pakken. Dat is namelijk Centralized Finance (CeFi). Wat zijn precies de verschillen tussen de twee?
Centralized Finance (CeFi)
De naam zegt het eigenlijk al, CeFi is een term die alle traditionele centrale financiële instellingen omvangt. Voorbeelden zijn banken en traditionele beurzen. In een gecentraliseerd systeem fungeren deze instellingen als tussenpersonen bij financiële transacties. Zij beheren de fondsen van de klant, verwerken transacties, verstrekken leningen en brengen daarbij vergoedingen in rekening voor hun diensten. Deze vergoedingen kunnen soms uitlopen tot zeer riante bedragen, allemaal ten koste van de gebruiker. Daarbij houdt de centrale instelling controle over de transacties en dient de gebruiker vertrouwen te hebben in de instelling voor het succesvol uitvoeren van de transacties.
Decentralized Finance (DeFi)
In tegenstelling tot CeFi is DeFi juist decentraal. Het biedt een alternatief financieel systeem dat wordt aangedreven door blockchain technologie. Doordat er van blockchain technologie gebruik gemaakt wordt is het niet nodig om als gebruiker interactie te hebben met een bank of makelaar. Het is dus niet nodig om je vertrouwen te leggen in een tussenpersoon, in plaats daarvan gebruikt DeFi zogenaamde smart contracts. Deze contracten werden voor het eerst uitgevoerd door Ethereum (ETH) en voeren de financiële transacties uit. DeFi streeft naar een open, ongecensureerd en inclusief financieel systeem waar iedereen toegang tot kan hebben. Gebruikers kunnen leningen verstrekken en ontvangen, rente verdienen, handelen in crypto en deelnemen aan andere financiële activiteiten zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen. Een werkelijk peer-to-peer systeem, vergelijkbaar met het internet, dat de controle en beheer van transacties volledig decentraliseerd.
Wat is Total Value Locked in DeFi?
Een veelgebruikte term in DeFi is de Total Value Locked (TVL). Het is een maatstaf voor de totale waarde aan crypto of dollars dat vastzit in verschillende DeFi protocollen. Gebruikers kunnen namelijk hun munten inzetten in liquiditeit paren om zo decentrale handelsbeurzen/exchanges mogelijk te maken. In ruil voor het vastleggen van hun tokens wordt er een fee uitgekeerd aan de liquiditeits voorzieners. Over het algemeen betekent hoe meer waarde vastzit in DeFi protocollen hoe meer het gebruik wordt en dus des te meer vraag is naar de onderliggende munt. Dit betekent een hoge vraag en kan resulteren in een positieve prijsontwikkeling.
Waarom is DeFi belangrijk?
Zoals al is aangegeven in de vorige kopjes biedt DeFi een alternatieve mogelijkheid voor gebruikers om zonder vertrouwen in een centrale instelling gebruik te maken van verschillende financiële toepassingen. Dit resulteert in:
Transparantie: Iedereen die betrokken is heeft volledig inzicht in de set van transacties
Snel: Door het gebruik van smart contracts worden veel functionaliteiten automatisch en dus snel verwerkt
Flexibel: Je ziet niet vast aan 1 centrale partij, maar kan makkelijk overstappen op verschillende systemen of een andere blockchain
Openheid: Iedereen kan meteen een account open en je hoeft geen langdurig aanmeldingsprocess af te gaan, daarnaast hoef je geen persoonlijke informatie te verstrekken
Hoewel DeFi aanzienlijke voordelen met zich meebrengt zijn er ook een aantal risico’s die gepaard gaan met het gebruik van DeFi. Nadelen kunnen zijn:
Fraude: Omdat er nog weinig reguleren is is er risico voor fraude en oplichting
Complex: Deelnemen aan DeFi kan intimiderend en complex zijn voor onervaren gebruikers
Volatiliteit: Er is veel volatiliteit in de markt, niet alleen in de prijs van verschillende crypto’s maar ook in de transactiekosten
Gebruik van DeFi in de praktijk
Ondertussen kunnen gebruikers kiezen tussen tientallen verschillende blockchains waarop elk weer meerdere DeFi protocollen aanwezig zijn. Hier sommen we een aantal populaire en veelgebruikte toepassingen in de praktijk op:
Decentrale exchange: Dit is een decentrale handelsbeurs, in plaats van een centrale instelling die de transacties beheert, wordt op een decentrale exchange de liquiditeit voorzien door de gebruikers zelf en afgehandeld door miners die de blocks valideren. Een bekend voorbeeld is Uniswap op het Ethereum netwerk.
Stablecoins: Dit zijn cryptocurrencies die zijn ontworpen om een stabiele waarde te hebben. Meestal zijn ze gekoppeld aan de waarde van een fiat valuta zoals de Amerikaanse dollar. Bekende voorbeelden zijn Tether USD (USDT) en USD Coin (USDC)
Verzekeringsproducten: Ook is het mogelijk om verzekeringen op de blockchain uit te laten voeren. Een voorbeeld is Nexus Mutual die aan de hand van smart contracts het mogelijk maakt om bepaalde risico’s te dekken.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden van DeFi en elk netwerk heeft weer een eigen exchange of keuze aan protocollen.
De toekomst van DeFi
DeFi blijft zich continu ontwikkelen. Omdat het decentraal is opgezet en iedereen eraan kan bouwen, blijven er continu nieuwe functionaliteiten de markt in stromen. Het is een uiterst dynamische en spannende omgeving en de groei van DeFi staat nog steeds in de kinderschoenen. Hoe het landschap er een jaar later uitziet kan erg veranderen. Omdat het nieuw is, is de regelgeving ook nog relatief onderontwikkeld. Het is nog afwachten hoe grote markten zoals Amerika en Europa om zullen gaan met de opkomst van DeFi.
Meer leren over blockchain en crypto’s zoals Bitcoin (BTC) of altcoins? Neem vooral verder een kijkje in onze CryptoPedia.
Wil je meer weten over hoe je crypto zoals Bitcoin (BTC) kan kopen? Check dan onze overzicht hier