Blockrise: de bewaarder en vermogensbeheerder met een unieke twist

Foto: Blockrise

Bij onze rubriek “van eigen bodem” zoeken we interessante Nederlandse crypto of blockchain bedrijven. Onlangs viel Blockrise ons op, wat zowel een custodian (bewaarder) als asset manager (vermogensbeheerder) is. Het heeft echter een unieke twist en dat is dat het team erachter zich volledig toewijdt op een veilige en transparante opslag, waarbij de wallet en desbetreffende private key volledig in beheer blijven van de investeerder. 

Gerelateerde artikelen

Na uitgebreid onderzoek naar andere platformen met vergelijkbare use cases kwamen we met lege handen thuis. Het wijst erop dat Blockrise uniek is in zijn soort, wereldwijd. Een indrukwekkende prestatie voor ons kleine kikkerlandje! Nadat onze interesse was gewekt, besloten we in gesprek te gaan met CEO Jos Lazet met de voornaamste vraag: hoe garanderen jullie volledig eigen beheer voor gebruikers?

Hoe ontstond Blockrise?

Hoewel Blockrise in november van 2023 publiekelijk live ging, heeft het bedrijf en zijn mede-oprichter Jos Lazet een lange geschiedenis in crypto. In 2013 raakte Lazet namelijk al op jonge leeftijd betrokken in de wereld van digitale munten. Met zijn kennis besloot hij vrienden en familie te helpen met het opzetten en beheren van hun eigen ledgers en met het slim kopen en verkopen van crypto’s. 

Vervolgens werd Blockrise officieel met Cornelis Jacobs opgericht in 2017. Samen ontwikkelden ze een platform met gescheiden wallets voor elke klant en een sterke focus op veiligheid en compliance. Blockrise richt zich daarbij op het bieden van betrouwbare en transparante diensten voor zowel retail, zakelijk als institutionele beleggers.

De wallet blijft van jou

Bij crypto exchanges beheren gebruikers niet hun wallet, dit doet de exchange voor hen. Voor crypto investeerders komt een dergelijk platform met voordelen, maar ook nadelen. In eerste instantie is het een eenvoudige manier om met je euro’s een breed scala aan crypto’s te kopen. Ook hoef je niet na te denken over de technische kant van cold storage. Een nadeel is dat crypto exchanges volledig ingaan in tegen de initiële decentrale filosofie van Bitcoin (BTC). Wat we in het verleden ook hebben kunnen zien is dat niet alle exchanges juist omgaan met de fondsen van hun klanten. Een maar al te goed en recent voorbeeld is de crypto exchange FTX die failliet ging nadat het met miljarden aan fondsen gesjoemeld bleek te hebben. 

Bij Blockrise doen ze het anders. Gebruikers genereren en beheren zelf hun wallets en daarnaast heeft het bedrijf nooit toegang tot je private keys. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van Hardware Security Modules (HSM) en key audit functies, die cryptografisch bewijs leveren dat alleen de gebruikers toegang hebben tot hun wallets. Hierdoor blijft de controle en het beheer van de private keys volledig bij de gebruikers.

Bitcoin, Ethereum en euro’s

Blockrise beperkt zich tot Bitcoin, Ethereum (ETH) en euro’s op hun platform om maximale veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Door te focussen op deze drie activa kunnen ze hun infrastructuur en diensten optimaliseren voor de meest stabiele en vertrouwde cryptocurrencies, en tegelijkertijd voldoen aan strenge compliance-eisen. Daarnaast hebben gebruikers van het platform de keuze uit een tweetal wallets: 

ADVERTENTIE
  • Custody wallet: wordt gebruikt voor de veilige opslag van cryptovaluta, waarbij alleen de gebruiker toegang heeft tot de private keys en Blockrise geen toegang heeft.
  • Asset management wallet: wordt gebruikt voor vermogensbeheer, waarbij zowel de gebruiker als Blockrise toegang hebben om transacties en rebalanceringen uit te voeren. De gebruiker kan echter op elk moment de toegang van Blockrise intrekken, waardoor deze wallet vergelijkbaar wordt met de custody wallet in termen van toegangscontrole.

Handelsstrategie

Hoe Blockrise met jouw crypto’s vervolgens omgaat is ook volledig transparant en de volledige uitleg hiervan is te vinden op hun website (de brochure kun je op hun hoofdpagina downloaden, hier). Ze gebruiken het bekende Bitcoin kostprijsmodel waarbij de positie in Bitcoin, Ethereum en euro’s wordt bepaald door de verhouding tussen de kostprijs en de marktprijs van BTC. De kostprijs is in deze context de geschatte gemiddelde kostprijs om een enkele Bitcoin te minen. Blockrise gebruikt deze kostprijs als een basisreferentie om hun beleggingsstrategie te bepalen en te balanceren tussen Bitcoin, Ethereum en euro’s. 

De strategie is voornamelijk passief en gericht op lange termijn groei. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling waarbij Bitcoin, Ethereum en euro’s op basis van vooraf bepaalde criteria worden aangehouden. Elke maand, of wanneer nodig, worden de portfolio’s geherbalanceerd op basis van de marktontwikkelingen en het kostprijsmodel. Dit houdt in dat de allocatie van de fondsen wordt aangepast om aan de strategische doelstellingen te voldoen.

Alle transacties zijn volledig en real-time verifieerbaar op de blockchain. Klanten hebben inzicht in hun holdings en transacties via hun persoonlijke dashboard, waardoor transparantie en vertrouwen worden gewaarborgd. In geval van sterke marktbewegingen kan Blockrise ingrijpen om de portefeuilles te beschermen. Dit gebeurt echter alleen onder uitzonderlijke omstandigheden.

Toekomstplannen

Lazet kon ons een klein tipje van de sluier geven over een aantal nieuwe features en ontwikkelingen. Zo zijn er plannen om Ethereum staking aan te bieden, waarbij minimaal 32 ETH vereist is om smart contract risico’s te vermijden. Ook is Blockrise bezig met het afronden van tools voor Dollar-Cost Averaging (DCA), waarmee gebruikers geleidelijk kunnen investeren in BTC en ETH. 

Een van de grootste aankomende functies gaat om digitale nalatenschap. Hiermee kunnen cliënten meerdere sleutels toevoegen aan hun account, zodat toegang tot hun Blockrise account hersteld kan worden bij verlies van de sleutels of bij overlijden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een sleutelstructuur met 3 sleutels: Stichting Blockrise, notaris van de cliënt en notaris van Stichting Blockrise. Vervolgens kun je met minimaal twee van deze sleutels een geldige transactie ondertekenen.

Als laatst investeert het bedrijf ook veel tijd en energie in het voldoen aan de nieuwe Europese Mica (Markets in Crypto Assets) regelgeving, wat Blockrise in staat zal stellen om actief te opereren in de Europese markt en veilig beheer aan zoveel mogelijk mensen aan te bieden.

Disclaimer: houd er rekening mee dat de informatie op dit platform niet is bedoeld als beleggingsadvies. Beleggen heeft inherent een speculatief karakter en het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van de risico’s.

Wil je meldingen ontvangen van het laatste nieuws? Volg ons dan op twitter!

Recent nieuws