De Paraguayaanse regering heeft een gedurfde economische strategie onthuld, gericht op het benutten van haar energieoverschot. Het land is van plan deze te verkopen aan legale Bitcoin (BTC) mining operaties. Javier Gimenez, de Minister van Industrie en Handel, legde uit dat deze aanpak deel uitmaakt van een breder plan om de industrie van het land binnen drie jaar te herstructureren.
Paraguay beschikt over een aanzienlijk energieoverschot dat theoretisch genoeg is om 10.000 industrieën van stroom te voorzien. Echter, vanwege de huidige beperkingen kunnen slechts een handvol bedrijven hiervan profiteren. Daarom heeft de regering besloten om overtollige energie voorlopig te leveren aan bitcoin miners, die een stabiele vraag naar elektriciteit hebben.
De maatregel is tijdelijk en bedoeld om de energiesurplus te benutten terwijl de infrastructuur voor arbeidsintensieve industrieën wordt ontwikkeld. “Na een paar jaar zullen we bitcoin mining activiteiten vervangen door industrieën die meer banen opleveren voor de Paraguayanen,” aldus Gimenez. Hij erkende dat dit plan controverse oproept en dat de pers regelmatig kritiek uit, maar benadrukte dat de president vastbesloten is om door te zetten.
Optimalisatie van Itaipu dam
Momenteel wordt slechts 20% van de energie die door het Itaipu dam systeem wordt gegenereerd, gebruikt. Optimalisering tot 50% zou aanzienlijke economische voordelen bieden. Een deel van het energieoverschot wordt momenteel tegen lage tarieven aan Brazilië verkocht, terwijl BTC mining bedrijven bereid zijn om meer te betalen voor deze stroom.
Paraguay heeft ook actie ondernomen tegen illegale Bitcoin mining. Onlangs werd een illegale farm met meer dan 2.700 miners afgesloten die zonder betaling stroom aftapten. Dit benadrukt de noodzaak van gereguleerde en legale mining activiteiten als onderdeel van de bredere economische strategie van het land.
Crypto samenwerking Argentinië en El Salvador
De Argentijnse nationale effectencommissie (CNV) organiseerde op 23 mei een bijeenkomst met de Nationale Commissie van Digitale Activa (CNAD) van El Salvador om de adoptie en regulering van cryptocurrency te bespreken. CNV-president Roberto Silva, vice-president Patricia Boedo en CNAD-president Juan Carlos Reyes waren aanwezig.
El Salvador, dat in september 2021 als eerste land ter wereld Bitcoin als wettig betaalmiddel aannam, deelde zijn ervaringen en successen in de crypto industrie. De functionarissen bespraken ideeën en benaderingen voor het gebruik van cryptocurrency in de wereldeconomie. Silva benadrukte het belang van El Salvador’s inzichten en suggereerde verdere samenwerking.