Satoshi Nakamoto is het pseudoniem dat wordt gebruikt door de onbekende persoon (of groep mensen) die Bitcoin (BTC) Bitcoin (BTC) heeft gemaakt en de originele whitepaper in 2008 heeft geschreven. Het document is een kort betoog waarmee de werking van Bitcoin, de achterliggende technologie, blockchain, voor het eerst publiekelijk bekend werd gemaakt. De ware identiteit van Nakamoto is nog nooit onthuld en het is ook niet duidelijk of het gaat om een persoon of een groep mensen. Opvallend genoeg wordt er in de whitepaper het voornaamwoord “wij” gebruikt.
In de jaren sinds de oprichting van Bitcoin hebben veel mensen beweerd Satoshi Nakamoto te zijn, maar tot op heden is geen van deze beweringen bewezen. De ware identiteit van Satoshi Nakamoto blijft een van de grootste mysteries in de crypto wereld en is vooralsnog nooit bevestigd.
Waarom hield Satoshi Nakamoto zijn identiteit geheim?
De echte reden waarom Nakamoto anoniem is gebleven weten we waarschijnlijk nooit zeker . Het ontbreken van een concrete identiteit heeft geleid tot wijdverspreide speculaties over Nakamoto’s ware persoonlijkheid, vooral omdat cryptocurrencies sindsdien enorm in aantal, populariteit en impact zijn gegroeid. Er zijn een paar mogelijke redenen waarom Satoshi ervoor heeft gekozen om anoniem te blijven:
- Privacy: Satoshi Nakamoto wil zijn (of hun) privacy behouden en wil de aandacht vermijden die gepaard zou gaan wanneer je als maker van het Bitcoin netwerk wordt geassocieerd.
- Beveiliging: Door anoniem te blijven kan Nakamoto mogelijke juridische vervolging of beveiligingsrisico’s voorkomen
- Ideologie: Bitcoin is ontworpen als een gedecentraliseerd en anoniem systeem. De beslissing om anoniem te blijven is daarmee ook in lijn met zijn eigen ideologie.
Wat weten we van Satoshi Nakamoto?
De persona die bekend staat als Satoshi Nakamoto was overduidelijk betrokken bij de vroege stadia van Bitcoin. Hij droeg dan ook bij aan de ontwikkeling van de eerste software versie in 2007. Communicatie met de onbekende persoon vond uitsluitend plaats via e-mail. Door het ontbreken van persoonlijke gegevens is het nog niemand gelukt om de ware identiteit achter deze naam te achterhalen. Het versterkt het idee dat de oprichter(s) heel goed wist wat hij of zij aan het doen was. Nakamoto’s associatie met Bitcoin stopte in 2010. Dat is het moment van de laatste bekende communicatie met Nakamoto. Het ging om een e-mail aan een andere cryptocurrency-ontwikkelaar, die aangaf dat ze “waren overgegaan op andere dingen”.
Mensen die mogelijk Satoshi Nakamoto zijn
Het gebrek aan informatie en mysterie heeft crypto fanaten er niet van weerhouden de persoon of groep te identificeren. Over de jaren heen zijn er verschillende figuren aangewezen als de mogelijke oprichter van het grootste crypto project.
Dorian Nakamoto
De bekendste verdenking in het verleden van Bitcoin is waarschijnlijk die van Dorian Nakamoto. Hij is inmiddels de mascotte geworden van het crypto project. In maart 2014 bracht het Amerikaanse nieuws magazine Newsweek een verhaal uit genaamd “Het gezicht achter Bitcoin”. De journalisten hadden een man gespot met dezelfde achternaam als het pseudoniem. Daarnaast was Dorian een ingenieur, wat de technische kennis zou verklaren voor het bouwen van het Bitcoin netwerk.
Dorian Nakamoto bevestigde in eerste instantie de vragen van de Newsweek journalisten. Hij zou hebben aangegeven het project achter zich te hebben gelaten en het te hebben overgedragen aan anderen. Later ontkende Dorian deze uitspraken. Hij gaf aan de vragen verkeerd begrepen te hebben en niks te weten van Bitcoin. De journalisten hadden foto’s van de meneer en zijn woning publiekelijk geplaatst, wat voor veel ophef in de crypto community zorgde. Om de publieke schade te repareren zette Bitcoin fanaat Andreas Antonopoulos een crowdfunding campagne op. In totaal doneerden 2.100 mensen meer dan 100 BTC. In 2014 vertegenwoordigde dit een waarde van ongeveer $35.000.
Craig Wright
Ongeveer een jaar na Dorian was er de volgende verdachte, een Australische wetenschapper genaamd Craig Wright. Het opmerkelijke aan Craig is dat hij actief beweert Satoshi Nakamoto te zijn. Het zit in sterk contrast met andere verdachten die juist steevast hebben ontkend.
In 2015 publiceerde Wired Magazine een profiel over Wright. Het Amerikaanse magazine claimde het “sterkste bewijs tot nu toe” te hebben van de ware identiteit achter Bitcoin. De journalisten van het blad verwezen naar een cryptocurrency paper op de blog van Wright. Interessant genoeg dateert de blog van vóór de verspreiding van de Bitcoin whitepaper. Er waren ook uitgelekte e-mails gevonden waarin een “peer-to-peer gedistribueerd grootboek” werd vermeld. Het bewijs dat de Wired Magazine journalisten op tafel legden, werden echter sterk in twijfel getrokken. Er leek achteraf gesjoemeld te zijn met de publicatiedatum van de blog.
De afkeer vanuit de crypto community voor zijn claim heeft Wright niet weerhouden om zich met Bitcoin en blockchain bezig te houden. Craig had een prominente rol in de Bitcoin Cash (BCH) fork. Daarnaast is hij momenteel CSO van het blockchain bedrijf nChain.
Nick Szabo
Misschien wel de meest overtuigende verdenking is die van Nick Szabo. Nick is een computer ingenieur en zijn expertise ligt specifiek in cryptografie. Hij is bekend van onderzoek in digitale contracten en digitale valuta’s. Het concept van smart concepts was door de Amerikaan bedacht in 1994. Vier jaar later, in 1998, ontwierp de wetenschapper Bit Gold. Het project was nooit gelanceerd maar is veelvuldig bestempeld als de voorloper van Bitcoin. In een blog uit 2008 beschreef Szabo het project. Daaruit komen sterke overeenkomsten naar voren met het Bitcoin dat wij nu kennen zoals de focus op decentralisatie.
“Het zou dus heel mooi zijn als er een protocol zou zijn waarmee onvervalsbaar kostbare bits online kunnen worden gemaakt met minimale afhankelijkheid van vertrouwde derde partijen, en vervolgens veilig kunnen worden opgeslagen, overgedragen en gecontroleerd met vergelijkbaar minimaal vertrouwen. Bit Gold.”
Dominic FrisDoor, de auteur van Bitcoin: The Future of Money, is ervan overtuigd dat de cryptograaf ook de uitvinder is van het netwerk. In zijn boek beschrijft FrisDoor een aantal bewijzen dat Nick Szabo ook de oprichter is van het netwerk. Dominic vond het eerste bewijs door een stylometrie-expert, iemand die schrijfstijlen kan analyseren, in te huren om de Bitcoin whitepaper en mails van Satoshi te vergelijken met de schrijfstijl van Nick. De expert concludeerde dat de stijlen overeenkomen. Een tweede bewijs waar FrisDoor achter kwam is dat Szabo voor DigiCash heeft gewerkt, een vroegtijdige poging om digitale betalingen mogelijk te maken via cryptografie. Als laatst bleken zowel Satoshi Nakamoto als Nick Szabo te refereren naar economist Carl Menger.
Conclusie: wie creëerde Bitcoin?
We zullen waarschijnlijk nooit zeker weten wie de oprichter van Bitcoin is. De meest overtuigende zaak is die van Nick Szabo. Maar, ook als hij er daadwerkelijk achter zit, is de kans klein dat hij ooit zal bekennen. Een andere vraag die we ons kunnen stellen is of de ware identiteit achter het project überhaupt nodig is. De oprichter(s) heeft zich niet voor niets geheim gehouden. Om het meest decentrale valuta te zijn van de wereld is het van essentieel belang dat niemand daar verantwoordelijkheid over draagt. Dat we niet weten wie het netwerk heeft opgezet is misschien ook maar beter.