Sinds Bitcoin (BTC) zijn all-time high (ATH) verbrak in maart, blijft de digitale munt schommelen tussen de $65.000 en $72.000. Recentelijk is gebleken dat de circulatie van Bitcoin aanzienlijk is afgenomen. Dit wordt gemeten door de “Velocity” indicator, die de snelheid bijhoudt waarmee tokens door de markt bewegen.
#Bitcoin is circulating as slowly as 13 years ago.
Despite Satoshi’s vision of “P2P Electronic Cash,” Bitcoin is primarily used as “Digital Gold,” with institutions holding it without frequent transactions.
Its velocity will peak someday when $BTC is widely used for payments. pic.twitter.com/3aLyN2dDX6
— Ki Young Ju (@ki_young_ju) June 11, 2024
De laatste gegevens tonen aan dat de velocity van Bitcoin gedaald is tot het laagste niveau in ongeveer 13 jaar, vergelijkbaar met de waarden die voor het laatst werden gezien in 2011. Dit betekent dat de tokens nu langer in dezelfde adressen blijven voordat ze opnieuw worden verplaatst.
Deze lage circulatiesnelheid suggereert dat Bitcoin steeds minder wordt gebruikt voor dagelijkse transacties. In plaats daarvan wordt het nu voornamelijk gezien als een waarde-opslag, vaak aangeduid als “digitaal goud.” Dit is een verschuiving van de oorspronkelijke visie van Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto, die de token had opgericht als een vorm van peer-to-peer elektronisch geld.
Discussie
De trend van de lage velocity roept vragen op over de toekomstige rol van Bitcoin in het financiële systeem. Hoewel de huidige data wijzen op een verminderd gebruik voor betalingen, is het onzeker of dit blijvend zal zijn. Historisch gezien heeft de Velocity van Bitcoin cyclische patronen vertoond, met perioden van zowel hoge als lage waarden. Dit suggereert dat er in de toekomst mogelijk weer een toename kan plaatsvinden in het gebruik van Bitcoin voor transacties, vooral als de acceptatie voor betalingen wereldwijd toeneemt.
Crypto markt schommelt in afwachting van inflatiecijfers
De recente correctie van de BTC koers heeft deels te maken met de nieuwe economische projecties van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Ondanks een tragere economische groei, verwachten investeerders minder renteverlagingen dan eerder gedacht. Grote banken zoals JPMorgan en Citigroup hebben hun voorspellingen voor een renteverlaging in juli herzien na een positief banenrapport.
In mei voegden Amerikaanse bedrijven 272.000 banen toe, met een loongroei van 4,1% op jaarbasis, hoewel het werkloosheidspercentage steeg naar 4%. De inflatie blijft stabiel, wat de Fed voorzichtig maakt met renteverlagingen. Beleidsmakers twijfelen of de inflatie het doel van 2% kan bereiken zonder streng monetair beleid, wat verdere renteverlagingen waarschijnlijk uitstelt tot september of december.