Na een sterke periode in juni van dit jaar begint de crypto markt wat af te koelen en staan veel cryptocurrencies in het rood. Ook Bitcoin (BTC) is weer terug gezakt naar onder de $30.000 en beleggers worden langzaam nerveus. In het status report van vandaag nemen we een kijkje naar de huidige staat van Bitcoin, waarom het zakt en wat investeerders kunnen verwachten in de komende weken.
In het status report behandelen we een aantal onderwerpen om inzicht te geven in de stand van zaken voor Bitcoin. Zo nemen we de koers onder de loep en bekijken we wat de impact is van de ontwikkelingen in de crypto markt en de macro-economie op Bitcoin. Al deze elementen, en meer, hebben invloed op de BTC koers.
BTC koers in het afgelopen half jaar
Hoewel beleggers wellicht niet tevreden zijn met de rode week die de crypto industrie achter de rug heeft, is het afgelopen jaar een zeer sterk jaar voor Bitcoin gebleken. In het begin van het jaar de digitale munt nog slechts $16.500 waard en is het ondertussen gestegen naar een prijs van boven de $31.500 in juli, bijna een verdubbeling van de prijs. Echter, in de laatste weken is de munt teruggezakt van deze lokale piek en heeft het een huidige prijs van ongeveer $29.200, zoals is te zien in Figuur 1.
Ontwikkelingen crypto markt zorgt voor volatiliteit
De crypto markt is van nature zeer volatiel. Niet gek, het betreft een jonge industrie en er wil ook weleens wat fout gaan. Denk aan de rechtszaak die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aanspande tegen de grootste exchange in de industrie, Binance. Dit gebeurde in de eerste weken van juni en als gevolg zakte de BTC prijs richting de $25.000. Echter, positieve ontwikkelingen zoals de conclusie van dezelfde Amerikaanse autoriteit dat XRP geen “security” is in de langlopende Ripple zaak, zorgde voor een prijsexplosie in de markt.
Bitcoin schoot vervolgens kort omhoog tot boven de $31.500. Die volatiliteit gebruiken investeerders weer om winsten te verzilveren wat zorgt voor correcties, dit is een stukje marktwerking. Hetzelfde gebeurt als de prijs laag is, en de meeste korte termijn handelaren al uit de markt zijn gestapt. Dan is de verkoopdruk vrijwel opgedroogd en is een prijsstijging op termijn onvermijdbaar. Het blijft natuurlijk lastig om te raden wanneer het kantelpunt dan precies is. Zolang bitcoin gebruikt wordt als speculatieve asset zal volatiliteit aanhouden.
Aandelenmarkt correlatie met Bitcoin
Naast dat de crypto markt daalt zien we historisch gezien ook vaak dat de prijs van bitcoin samenhangt met de aandelenmarkt. Dit heeft onder andere te maken met de gezondheid van de economie. Als de economie goed gaat hebben mensen vaak meer geld over om te sparen of te investeren. Opvallend is dat een van de grootste indexes in de wereld, de S&P500, juist stug door blijft stijgen terwijl de crypto markt daalt. Dit is terug te zien in Figuur 2. Opvallend is dat de S&P in de afgelopen 6 maanden al met 13% is gestegen, een stuk hoger dan in een gemiddeld jaar.