Een nieuwe peiling van Gallup heeft aangetoond dat de publieke opinie in Amerika zich zorgen begint te maken over de veiligheid van geld dat bij banken wordt gestort. De bezorgdheid heeft ongekende niveaus bereikt dat sinds de financiële crisis van 2008. Volgens de peiling was bijna de helft van alle ondervraagde Amerikanen bezorgd over de veiligheid van hun geld op de bank, waarbij bijna 20% zei “zeer bezorgd” te zijn. De resultaten van de peiling worden gepubliceerd na ontrustend nieuws dat bijna 200 banken in Amerika dreigen failliet te gaan.
Bezorgdheid Amerikanen vergelijkbaar met financiële crisis in 2008
De peiling, die in april werd gehouden en reacties van meer dan duizend deelnemers omvatte, werd uitgevoerd na de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank, bijna een maand geleden en vóór het faillissement van First Republic Bank. Gallup concludeerde dat de mate van bezorgdheid die door de respondenten werd geuit, vergelijkbaar was met de gemeten waardes tijdens de laatste door banken veroorzaakte financiële crisis in 2008, toen financiële instellingen waarbij men voorheen dacht dat ze ’too big to fail’ waren, instortten.
Ondertussen hebben experts van de denktank Hoover Institution gewaarschuwd dat als de helft van alle onverzekerde spaarders al hun geld zou opnemen, 186 Amerikaanse banken een “potentieel risico op waardevermindering” zouden lopen. Deze banken hebben een balanstotaal van $300 miljard, maar vertegenwoordigen minder dan 5% van de naar schatting 4.135 door de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) verzekerde commerciële banken in de Verenigde Staten.
Er zijn ook berichten naar voren gekomen dat het in Californië gevestigde PacWest, de Western Alliance uit Arizona en het in Memphis gevestigde First Horizon gevaar lopen na een inzinking van de aandelenkoers vorige week. Bovendien suggereert een recent rapport van de Britse Telegraph dat de helft van de banken in Amerika onvermogend zou kunnen zijn, daarbij verwijzend naar onderzoek dat in april is gepubliceerd door bankexpert Amit Seru van Stanford University.
Volgens Seru zitten meer dan 2.315 Amerikaanse banken momenteel op activa die minder waard zijn dan hun passiva, en “de marktwaarde van activa van het Amerikaanse banksysteem is $2,2 biljoen lager dan gesuggereerd door hun boekwaarde van activa die rekening houden met leningportefeuilles die tot het einde van de looptijd worden aangehouden. ” Nu de banksector de afgelopen maanden worstelt om de ineenstorting van verschillende spraakmakende financiële instellingen in te dammen, lijkt de publieke opinie over banken af te nemen.
Problemen financiële sector biedt mogelijkheden voor Bitcoin
Bitcoin (BTC) is ontstaan uit de restanten van de financiële crisis. De huidige onzekerheid biedt voor Bitcoin een kans om zijn kracht te laten zien. Eerder zagen we al een forse prijsstijging van het grootste crypto project op basis van marktkapitalisatie toen Sillicon Valley en Signature Bank omvielen. Mochten problemen aanblijven dan kan dit positieve gevolgen hebben voor de Bitcoin prijs en de algehele cryptomarkt.