Vanaf 25 februari 2025 introduceert Turkije strengere anti witwas regels (AML) voor cryptocurrency transacties. De nieuwe regelgeving verplicht crypto aanbieders om gebruikers te identificeren bij transacties boven 15.000 Turkse lira (ongeveer €425). Transacties onder deze grens blijven vrijgesteld van identiteitscontrole. Echter moeten aanbieders ook gegevens verzamelen van klanten die gebruikmaken van onbekende wallets, wat mogelijk tot afkeer kan leiden van Turkse cryptocurrency gebruikers.
Met de nieuwe wetgeving wil de Turkse overheid beter witwas praktijken kunnen ontmantelen en de financiering van terrorisme tegengaan. Echter, kan het ook zorgen voor meer frictie voor het gebruik van blockchain technologie. Turkije volgt hiermee internationale trends, zoals de MiCA wetgeving van de Europese Unie, die op 30 december 2024 van kracht wordt.
💥 JUST IN: Turkey mandates crypto users to present ID for transactions exceeding $425 pic.twitter.com/nvqwqOwP4n
— Crypto Briefing (@Crypto_Briefing) December 25, 2024
Cryptocurrency markt in Turkije blijft groeien
Turkije is een belangrijke speler op de wereldwijde cryptocurrency markt en staat op de vierde plaats qua handelsvolume. In 2023 werd in Turkije voor een geschatte $170 miljard aan cryptocurrencies verhandeld. Deze vraag komt met name door de monetaire problemen in het land. Zo ondergaat de Turkse Lira meerdere jaren al flinke inflatie, zo registreerde het land in november nog een inflatie van 47% ondanks dat de inflatie flink afnam.
De verwachting is dat het crypto handelsvolume in Turkije in de komende jaren alleen maar zal toenemen, mede door de aanhoudende hoge inflatie in het land. Ook cryptocurrency bedrijven proberen te groeien in het land. Sinds juli 2024 hebben 47 Turkse crypto bedrijven een licentie aangevraagd bij de Turkse Kapitaalmarkt Autoriteit (CMB). Desondanks geeft de Turkse overheid nog steeds veel weerstand. Hoewel crypto handel is toegestaan, is het gebruik van digitale valuta voor betalingen sinds 2021 verboden.
Transactietaks voor crypto’s in Turkije
Naast de nieuwe AML regels overweegt de Turkse overheid een kleine transactietaks van 0,03%. Deze belasting zou bijdragen aan de staatskas, terwijl de nieuwe maatregelen helpen om de crypto sector beter te reguleren. De nieuwe wetgeving kan mogelijk leiden tot afkeer van cryptocurrency investeerders in het land, wat impact kan hebben op de sterke groei van crypto adoptie in het land.