De crypto markt heeft het er maar zwaar mee. Steeds lijkt het een opleving door te maken, om vervolgens met beide voeten op de grond teruggefloten te worden. De afgelopen weken stonden daarmee in het teken van onzekerheid voor Bitcoin (BTC). De belangrijkste oorzaak? De macro-economische factoren in onder andere Amerika.Toch bieden recente on-chain gegevens een sprankje hoop voor Bitcoin liefhebbers, met name voor kleine investeerders.
Zogenaamde shrimps, kleine investeerders die minder dan 1 BTC bezitten, blijven meer van de digitale munt kopen, ondanks de prijsdalingen van de afgelopen periode. Volgens de on-chain data van blockchain analyse platform Glassnode accumuleren deze kleinere beleggers momenteel zo’n 17.600 BTC per maand. Dit is opvallend, aangezien dezelfde groep in december 2024 op een hoogtepunt is verkocht. Nu lijken ze weer actief in te kopen bij lagere prijzen.
Following a period of distribution into the ATH, #Bitcoin Shrimps (< 1 BTC) are now accumulating coins at a rate of +17.6k BTC/Month.
The cohort now holds around 1.36M BTC, equivalent to 6.9% of the circulating supply. pic.twitter.com/to9Lsk6wWi
— glassnode (@glassnode) January 13, 2025
Kleine investeerders worden slim
Hoewel deze hoeveelheid BTC op de markt geen grote koersbeweging veroorzaakt, wordt deze groep investeerders steeds meer gezien als “smart money”. Dit betekent dat ze doorgaans slim inspelen op marktcycli door laag te kopen en hoog te verkopen. Volgens Glassnode was de laatste keer dat deze groep op dit tempo BTC kocht in juli 2023. Destijds schommelde de Bitcoin koers tussen $25.000 en $30.000, een prijsniveau dat sindsdien niet meer is doorbroken.
BTC koersverwachtingen
De grote vraag blijft of de huidige prijsniveaus een nieuwe bodem voor Bitcoin zullen vormen en de basis kunnen leggen voor een verdere stijging. De digitale munt bevindt zich momenteel rond de $90.000, wat een belangrijke steunzone is. Hoewel de hoop op een nieuwe bullmarkt blijft bestaan, zou de koers op korte termijn zomaar verder kunnen dalen. Dit wordt onderstreept door zorgen rondom macro-economische factoren, zoals stijgende rentes en onzekerheden in de wereldeconomie, die het beleggerssentiment negatief beïnvloeden.