De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft een belangrijke verandering in haar beleid aangekondigd. Sinds februari 2021 heeft het Afrikaanse land een ban op cryptocurrency transacties gelegd. Daar zijn de Nigeriaanse autoriteiten nu van aan het afstappen. De afschaffing van de ban is door Haruna Mustafa, de directeur van de Financial Policy and Regulation Department van het CBN, ondertekend op 22 december. Daarmee mogen Nigeriaanse inwoners weer crypto transacties uitvoeren en markeert een significante ommekeer in Nigeria’s houding tegenover de snelgroeiende crypto markt in het land.
Het verbod op crypto handel werd ingesteld in februari 2021 vanwege zorgen over de risico’s van witwassen en zelfs terrorismefinanciering. Het verbod werd gezien als een grote belemmering voor de groeiende Nigeriaanse crypto gemeenschap. Dit leidde ertoe dat verschillende bedrijven hun activiteiten naar het buitenland verplaatsen.
In mei 2022 introduceerde de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nieuwe regels voor cryptocurrencies en aanbieders van de digitale munten. Hierin werd een nieuwe structuur geboden voor het uitvoeren van handel in digitale activa binnen het Afrikaanse land.
Nigeriaanse centrale bank stelt richtlijnen op
De CBN stelt gedetailleerde procedurele richtlijnen vast voor banken en financiële instellingen met betrekking tot het faciliteren van crypto transacties. Deze omvatten nieuwe regels voor het openen van rekeningen en de handel in crypto activa, met bijzondere aandacht voor buitenlandse valuta en inkomende geldstromen.
Ondanks de opheffing van het verbod blijven er beperkingen bestaan voor banken en financiële instellingen, zij mogen niet zelfstandig handelen of transacties uitvoeren in virtuele valuta. De CBN benadrukt dat naleving van de nieuwe richtlijnen verplicht en onmiddellijk is.
Blockchain technologie een hulpmiddel
Cryptocurrencies zijn populair in veel Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, omdat het veel inwoners financiële middelen biedt die ze anders niet kunnen krijgen. Met alleen een telefoon kunnen gebruikers al internationale transacties uitvoeren zonder grote kosten. Daarmee biedt blockchain technologie en cryptocurrencies een uitkomst voor veel Nigerianen.