Ledger, de toonaangevende leverancier van hardware wallets, heeft op X (voorheen Twitter) een waarschuwing gedeeld voor een nieuwe vorm van crypto oplichting, bekend als ‘address poisoning’. Deze scam richt zich op crypto gebruikers door middel van een ingenieuze truc.
If you’ve ever seen a mysterious coin or NFT appear in your wallet – one that you didn’t send or ask anyone to send to you – then you may have been the target of an address-poisoning scam.
Want to know how address poisoning scams work and how you can avoid them? Scroll down to… pic.twitter.com/PDa2Fgov1x
— Ledger (@Ledger) June 21, 2024
Wat is address poisoning?
Bij ‘address poisoning’ sturen oplichters een kleine hoeveelheid cryptocurrency of een non-fungible token (NFT), vermomd als een voucher, naar de wallet van de gebruiker. Het doel is om de gebruiker te verleiden om het walletadres van de oplichter uit hun transactiegeschiedenis te kopiëren en de voucher terug te sturen. Dit resulteert in het onbedoeld overmaken van fondsen naar het account van de oplichter in plaats van naar een legitiem account.
Deze scam maakt gebruik van dummy transacties om gebruikers te laten geloven dat ze eerder fondsen naar het opgegeven adres hebben gestuurd. Zonder een door de gebruiker geïnitieerde transactie en ondertekening met hun Ledger, zal er echter geen waarde van hun account worden overgedragen.
Oplichters gebruiken open-source software om adressen te creëren die sterk lijken op echte Ledger-adressen. Ze genereren adressen met dezelfde eerste en laatste vier of vijf karakters om gebruikers te misleiden.
Focus op ledger Live
Deze scam is vooral gericht op gebruikers van Ledger Live, een populaire tool voor het beheren van crypto wallets. Om deze oplichting te vermijden, adviseert Ledger gebruikers om verdachte transacties en bijbehorende adressen te negeren. Het klikken op of volgen van een link in een kwaadaardige NFT is niet voldoende om een wallet in gevaar te brengen; de risico’s liggen voornamelijk bij het delen van een 24-woord herstelzin of het ondertekenen van een kwaadaardige transactie.
Ledger raadt aan om niet te reageren op ongewenste tokens of adressen. Gebruikers kunnen ongewenste tokens verbergen door met de rechtermuisknop te klikken en de token te verbergen, zodat deze uit het zicht verdwijnt. Wees altijd voorzichtig met kwaadaardige links in een wallet die kunnen leiden naar scamwebsites die proberen gevoelige informatie te verkrijgen of schadelijke transacties te autoriseren.
Krijg €20 bij de goedkoopste en veiligste exchange van Nederland
Bij Finst kun je eenvoudig crypto’s kopen en verkopen voor de laagste tarieven. Als enige exchange met een Proof-of-Reserve garantie verzekert Finst een 1:1 dekking van jouw investeringen, wat superieure veiligheid biedt vergeleken met andere platforms.
Maak vandaag nog een account aan via deze deze link en ontvang gratis 20 euro!