Sinds 2020 is het gebruik van cryptocurrency in Turkije sterk toegenomen. Deze trend is grotendeels toe te schrijven aan de dramatische waardedaling van de Turkse eigen valuta, lira, waardoor veel burgers hun toevlucht hebben gezocht tot digitale valuta als een vorm van bescherming tegen economische instabiliteit.
Door de ontwikkelingen is Turkije inmiddels de vierde grootste cryptohandelsmarkt ter wereld. De populariteit zorgt er voor dat criminelen hun slag proberen te slaan. Zo werd op 22 juni 2024 werd BtcTurk, de grootste cryptomarkt van Turkije, getroffen door een cyberaanval. Hierbij werden ongecontroleerde opnames verwerkt, waarbij enkele hot wallets van tien verschillende cryptocurrencies werden geraakt. Gelukkig bleven de cold wallets, waar het merendeel van de activa wordt bewaard, ongedeerd.
51 miljoen aan crypto gestolen
De totale schade van de hack wordt geschat op bijna 51 miljoen euro. BtcTurk heeft in een verklaring aangegeven dat hun financiële reserves voldoende zijn om dit verlies op te vangen, waardoor gebruikersactiva niet zullen worden beïnvloed. Als voorzorgsmaatregel zijn cryptocurrency-stortingen en opnames tijdelijk stopgezet.
BtcTurk voert momenteel een gedetailleerd onderzoek uit en heeft de veiligheidsautoriteiten op de hoogte gebracht. Ze hebben hun gebruikers verzekerd regelmatig updates te verstrekken over de voortgang van het onderzoek.
Ledger waarshuwt voor nieuwe crypto scam
Ook bij cold storage moet je tegenwoordig goed opletten. Ledger, een toonaangevende leverancier van hardware wallets, waarschuwt voor een nieuwe crypto scam genaamd ‘address poisoning’. Deze oplichting richt zich op gebruikers van cryptocurrencies door middel van een sluwe truc.
Oplichters sturen een kleine hoeveelheid cryptocurrency of een non-fungible token (NFT), vermomd als een voucher, naar de wallet van de gebruiker. Het doel is om gebruikers te verleiden het walletadres van de oplichter uit hun transactiegeschiedenis te kopiëren en de voucher terug te sturen. Dit leidt vaak tot onbedoelde overboekingen naar de oplichter.
Oplichters gebruiken software om adressen te creëren die sterk lijken op echte Ledger-adressen, met dezelfde eerste en laatste karakters. Dit misleidt gebruikers om te denken dat ze eerder naar dit adres hebben gestuurd.
Krijg €20 bij de goedkoopste en veiligste exchange van Nederland
Bij Finst kun je eenvoudig crypto’s kopen en verkopen voor de laagste tarieven. Als enige exchange met een Proof-of-Reserve garantie verzekert Finst een 1:1 dekking van jouw investeringen, wat superieure veiligheid biedt vergeleken met andere platforms.
Maak vandaag nog een account aan via deze deze link en ontvang gratis 20 euro!