Voor de ineenstorting van FTX was Bankman-Fried een van de rijkste mensen ter wereld met een nettowaarde van $26 miljard. Op 11 november 2022 vroeg FTX, de crypto-exchange van Sam Bankman-Fried (SBF), zijn faillissement aan en werd SBF zijn nettowaarde tot nul gereduceerd. Hij werd gearresteerd op de Bahama’s en uitgeleverd aan de VS. Hij werd aangeklaagd voor acht strafbare feiten, waaronder fraude, witwassen van geld en schendingen van de wet op campagnefinanciering. Hij riskeert tot 115 jaar gevangenisstraf als hij op alle acht punten wordt veroordeeld. In februari 2023 werden nog eens vier aanklachten tegen hem aangekondigd. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en moet in het huis van zijn ouders in Californië wonen.
Miljarden aan activa teruggevorderd
5 maanden later ziet de wereld er mogelijk een stuk anders uit. FTX zou namelijk $7,3 miljard in cash en crypto hebben teruggevorderd. Dit blijkt uit een rapport van Reuters, een internationale persbureau. De ontwikkeling kwam aan het licht nadat een hoorzitting van de faillissementsrechtbank de toename van teruggevorderde fondsen opmerkte. Mocht dit waar zijn, is het mogelijk goed nieuws voor de vele gedupeerden die gebruik maakten van het platform.
Doorstart in het tweede kwartaal
Met dit positieve nieuws is er ook direct een aankondiging voor de herlancering van FTX in het tweede kwartaal. Hoewel herstel van fondsen zeker positief is voor voormalige gebruikers, is het nieuws over een mogelijke doorstart interessant te noemen. Het hele debacle heeft het imago van FTX allerminst goed gedaan. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of FTX bij een voorgestelde herlancering een merk revisie zal ondergaan.