Breaking nieuws in de wereld van cryptoregulering: de Europese Unie is van plan belastingwetten te implementeren die cryptobedrijven verplichten zich te registreren bij de belastingdienst. Dit is zelfs het geval als ze buiten Europa zijn gevestigd of non-fungible tokens (NFT’s) aanbieden.
EU stelt voor om Crypto-bedrijven te dwingen klantbezit te delen
EU is van plan cryptobedrijven te dwingen details over het bezit van hun klanten bekend te maken. De wet, gebaseerd op een model van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zal naar verwachting volgende week door de ministers van Financiën worden goedgekeurd. Het stelt de belastingdienst in staat om gegevens te delen binnen het blok van 27 landen. Ambtenaren van de Commissie zeggen dat het wetsvoorstel tijdens een recente vergadering unaniem is goedgekeurd, maar insiders suggereren dat sommige ministers van Financiën nog geen formele goedkeuring van parlementen hebben gekregen.
Het wetsontwerp, gedateerd op 5 mei, is vergelijkbaar met voorstellen van de Europese Commissie in december 2022, die tot doel hebben te voorkomen dat EU-inwoners crypto-activa in het buitenland verbergen om belasting te ontduiken. De commissie moet tegen december 2025 een register van exploitanten van crypto-activa opzetten, waarbij de vorige deadline met een jaar wordt vervroegd, met regels die gelden vanaf 1 januari 2026. Interessant is dat de wet – ook wel bekend als de achtste richtlijn inzake administratieve samenwerking (DAC8 ) – omvat handelsplatforms voor NFT’s die kunnen worden gebruikt voor betaling of investering. Bovendien moeten aanbieders van buiten het blok met EU-klanten zich aan de verordening houden. Overzeese cryptobedrijven kunnen rapporteren aan buitenlandse autoriteiten die voldoen aan de EU-normen.
EU wilt met nieuw wetsvoorstel DAC8 belastingontduiking voorkomen
Deze stap van de EU onderstreept haar inspanningen om de crypto-industrie, een snel evoluerend landschap, te reguleren. Hoewel crypto-activa vaak worden geassocieerd met decentralisatie, zijn ze nog steeds onderworpen aan de rechtsstaat, vooral als het gaat om belastingen. Het wetsvoorstel DAC8 heeft tot doel meer fiscale transparantie te bevorderen en belastingontduiking te voorkomen. Het valt echter nog te bezien hoe de industrie zal reageren op dit nieuwe regelgevingskader en of dit zal leiden tot een verschuiving in de markt. Blijf op de hoogte voor verdere updates over dit zich ontwikkelende verhaal.