De Europese Unie (EU) spant zich in om cryptotransacties te reguleren en belastinggerelateerde criminele activiteiten, waaronder belastingontduiking, aan te pakken door nieuwe regels aan te nemen voor het delen van cryptobelastinggegevens. De Richtlijn Administratieve Samenwerking (DAC8) stelt voor dat aanbieders van crypto-activadiensten klanttransacties publiekelijk melden aan de belastingautoriteiten van EU-lidstaten. Het voorstel, dat in december vorig jaar voor het eerst werd gepresenteerd, heeft tot doel de problemen in het voormalige raamwerk aan te pakken waarin crypto-activa niet waren opgenomen.
EU ambassadors have unanimously supported DAC8, paving the way for an adoption Door the ECOFIN Volgendeweek. Congratulations to the Swedish Presidency !
— Benjamin Angel (@benjaminangelEU) May 10, 2023
EU streeft naar nieuwe regelgeving voor crypto-markt, ondanks complexiteit en volatiliteit
De voorgestelde regel houdt er rekening mee dat de handel op de cryptomarkt plaatsvindt zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen zoals banken en niet afhankelijk is van een centrale autoriteit. Bovendien bemoeilijkt de vaak hoge volatiliteit van crypto-activawaarden de nauwkeurige beoordeling van belastingheffingen, waardoor het voor de belastingautoriteiten moeilijk wordt om transacties te volgen.
De EU-ambassadeurs hebben unaniem hun steun uitgesproken voor de achtste wijziging van de richtlijn betreffende administratieve samenwerking, zoals bevestigd door Benjamin Angel van de Europese Commissie. Het amendement stelt voor dat dienstverleners op het gebied van crypto-activa zowel grensoverschrijdende als binnenlandse klanttransacties melden om belastinggerelateerde criminele activiteiten tegen te gaan.
Als DAC8 wordt goedgekeurd, kan het van kracht worden voordat het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) begin 2026 van kracht wordt. Voordat het wordt aangenomen, zal de Raad voor Economische en Financiële Zaken echter een algemene oriëntatie volgen.
De Markets in Crypto Assets-verordening, die in april door de EU is aangenomen, zal naar verwachting op 16 mei formeel worden aangenomen. Hoewel het kader pas in 2024 volledig van kracht zal worden, wordt de EU geprezen om haar inspanningen om duidelijkheid over de regelgeving te verschaffen.
Kritiek op de VS vanwege gebrek aan regelgevende duidelijkheid in de crypto-industrie
Aan de andere kant is de Verenigde Staten bekritiseerd vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving, waarbij bedrijven zoals Coinbase beweren dat de Securities and Exchange Commission (SEC) te laat is met regelgeving. Evenzo heeft de Amerikaanse Kamer van Koophandel beweerd dat het standpunt van de SEC innovatie en economische groei zou kunnen belemmeren.