Basel Comité introduceert nieuwe regels voor Europese banken

Foto: EU (Unsplash)

Tijdens een vergadering op 2 en 3 juli heeft het Basel Comité belangrijke beleidsbeslissingen genomen over de bekendmaking van de crypto exposure van banken. Deze beslissingen zijn onderdeel van de Basel III-hervormingen die in 2019 werden geïnitieerd om de veerkracht van Europese banken te versterken.

Gerelateerde artikelen

In december 2022 werd een voorstel gedaan voor een bekendmakingskader voor de crypto activa van banken, dat in mei 2023 openstond voor publiek commentaar. Dit kader omvatte gerichte wijzigingen aan het oorspronkelijke voorstel en aanpassingen aan de standaarden voor stablecoin bezit.

Het hoofddoel van deze bekendmaking is om de transparantie te verbeteren en marktdiscipline te bevorderen. Bijgewerkte standaarden zullen later in juli worden gepubliceerd.

Categorisatie crypto risico’s

Het Basel Comité overweegt sinds 2019 de blootstelling van banken aan crypto-activa. In 2021 werd voorgesteld om crypto in de categorie met hoog risico (Groep 2) te plaatsen, met een risicoweging van 1.250%. Dit houdt in dat banken een kapitaal moeten aanhouden dat gelijk is aan de waarde van hun crypto-exposure. Stablecoins kregen een nieuwe aanduiding van 1b, zonder extra vereisten voor banken, tenzij de stabilisatiemechanismen ineffectief zijn. In dat geval vallen ze onder Groep 2.

In december werd ook voorgesteld om een maximale looptijdlimiet in te voeren voor reserveactiva van banken en om overcollateralisatie van stablecoin-bezit te vereisen om potentiële ontkoppeling te compenseren.

Het comité zal de risico’s van de uitgifte van stablecoins door banken blijven monitoren. Wijzigingen in de huidige Basel III-standaarden zullen op 1 januari 2026 van kracht worden. Naast de nieuwe Basel-standaarden moeten stablecoin-uitgevers ook voldoen aan de nieuwe Markets in Crypto-Assets (MiCA) regelgeving.

Circle voldoet  aan nieuwe MiCA regelgeving

Circle, de vooraanstaande uitgever van de USDC stablecoin, is de eerste wereldwijd die voldoet aan de nieuwe MiCA regelgeving van de Europese Unie. Dit succes werd bekroond met de verkrijging van een Electronic Money Institution (EMI) licentie. Deze licentie stelt Circle in staat om euro-gedenomineerde EURC stablecoins en USDC uit te geven, volledig in lijn met MiCA-regels.

ADVERTENTIE

De nieuwe regelgeving, die op 30 juni van kracht werd, heeft ertoe geleid dat sommige crypto exchanges euro-gedenomineerde stablecoins zoals Tether’s EURT hebben verwijderd. Hierdoor kreeg Circle een unieke kans om marktaandeel te veroveren binnen de 27 EU-landen. Circle’s USDC, met een marktwaarde van $32 miljard, is momenteel de op één na grootste stablecoin ter wereld.

Krijg €20 bij de goedkoopste en veiligste exchange van Nederland

Bij Finst kun je eenvoudig crypto’s kopen en verkopen voor de laagste tarieven. Als enige exchange met een Proof-of-Reserve garantie verzekert Finst een 1:1 dekking van jouw investeringen, wat superieure veiligheid biedt vergeleken met andere platforms. 

Maak vandaag nog een account aan via deze deze link en ontvang gratis 20 euro!

Disclaimer: houd er rekening mee dat de informatie op dit platform niet is bedoeld als beleggingsadvies. Beleggen heeft inherent een speculatief karakter en het is van cruciaal belang dat je je bewust bent van de risico’s.

Wil je meldingen ontvangen van het laatste nieuws? Volg ons dan op twitter!

Recent nieuws