De Securities and Exchange Commission (SEC) van Amerika stelde eerder dit jaar een aanzienlijke boete tegen het technologiebedrijf Ripple. De sanctie, die bijna $2 miljard bedraagt, is een reactie op schendingen van federale effectenwetten.
De boete omvat $876,3 miljoen aan disgorgement. Dit is het juridische proces waarbij winsten die zijn verkregen door onwettige handelingen worden teruggevorderd en doorgaans worden teruggegeven aan de benadeelden. Daarnaast bestaat het uit een gelijkwaardig bedrag in civiele boetes, en $198,15 miljoen aan rente voorafgaand aan de rechtszaak.
Zorgen omtrent disgorgement
James Murphy, een vooraanstaand advocaat, heeft echter zijn bezorgdheid geuit over deze benadering van de SEC. Hij stelt dat het teruggeven van grote sommen geld, in dit geval het disgorgement bedrag van bijna $900 miljoen, ertoe kan leiden dat institutionele kopers gaan profiteren van de sancties richting Ripple, naast de winsten die ze al hebben geboekt door de waardevermeerdering van XRP.
Ripple heeft dan ook zelf aangevoerd dat het opleggen van disgorgement aan deze institutionele kopers niet gerechtvaardigd is. Het bedrijf heeft daarom de rechtbank verzocht om de civiele boete te beperken tot niet meer dan $10 miljoen, een fractie van wat de SEC voorstelt.
SEC blijft streng
De SEC stelt dat een lagere boete onvoldoende afschrikkend zou werken voor toekomstige overtredingen door crypto bedrijven. De autoriteit benadrukt dat het aanzienlijke bedrag nodig is om een krachtig signaal af te geven en om te voorkomen dat bedrijven vergelijkbare wetten overtreden.
Het blijft hier niet bij volgens de overheidsinstantie. De SEC kondigde onlangs namelijk ook aan dat de aankomende stablecoin van Ripple, ondersteund door de Amerikaanse dollar, wordt gezien als een ‘niet-geregistreerd crypto actief’. Deze classificatie volgt op eerdere bevindingen dat Ripple’s XRP sinds 2013 ongeregistreerd is verkocht, een overtreding van de federale effectenwetten.